Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Gaidāmas vācu valodas dienas Latvijā

© Ekrānšāviņš no video

Vācu valoda ir ne tikai dzejnieku un domātāju izteiksmes līdzeklis, bet arī ļoti nozīmīga biznesa valoda. To apliecina nesen aizvadītā Vācijas-Baltijas Tirdzniecības kameras (AHK) aptauja, kas tika veikta sakarā ar Latvijā pirmo reizi gaidāmajām Vācu valodas dienām (17.-19.10.2017.).

Gandrīz vienprātīgi jeb 93% respondentu uzskata, ka vācu valodas zināšanas varētu palielināt uzņēmuma apgrozījumu, turklāt katrs trešais uzņēmums iespējamo pieaugumu vērtē pat 40% robežās. Lielākā daļa aptaujāto atzīst savas un kolēģu vācu valodas zināšanas par nepietiekamām, rosinot pastiprinātu valodas apguvi jau skolā. Pretēji plaši izplatītajam pieņēmumam, ka angļu valoda ir vadošā valoda starptautiskajā biznesa tirgū, trīs ceturtdaļas respondentu apgalvo, ka Vācijas uzņēmumi dod priekšroku komunikācijai dzimtajā valodā.

Ar iepriekš minēto saskāries arī AHK Latvijas biroja vadītājs Māris Balčūns, skaidrojot: „Sadarbojoties ar mūsu biedruzņēmumiem, kā arī, ikdienā konsultējot klientus, esmu novērojis, cik vācu valoda ir nozīmīga.” Balčūns turpina: „Spriežot pēc pieredzes, droši varu apgalvot, ka vācu valodas zināšanas darba ņēmējam noteikti paver lielākas karjeras iespējas.”

Šobrīd vācu valodu mācās 22 000 latviešu, kas ir pārāk niecīgs skaitlis, jo deviņi no desmit aptaujas respondentiem uzskata, ka ir grūti atrast kvalificētus darbiniekus ar vācu valodas prasmēm. Trīs ceturtdaļas atzīst, ka vācu valodas mācīšana latviešu skolās nav pietiekama. "Ja abi sadarbības partneri runā vienā mēlē, tas paver plašākus horizontus. Vācija ir otrs nozīmīgākais piegādātājs Latvijā un ceturtais lielākais Latvijas preču un pakalpojumu noņēmējs. Daudziem Latvijā ražotiem produktiem būtu lielākas izredzes ienākt Vācijas tirgū, ja partneri spētu komunicēt vācu valodā,” argumentē AHK izpilddirektors Florians Šrēders.

Pasaulē Vācu valodas dienas tiek organizētas jau kopš 2001. gada. Šogad tās pirmo reizi norisināsies arī Latvijā, Gētes institūta un to partneru virsvadībā. Triju dienu laikā, kuru ietvaros notiks aptuveni 100 dažādu pasākumu, ir iekļautas arī jogas nodarbības, teātra uzvedumi, kā arī vācu valodas ievadkursi.

Kā viens no spilgtākajiem pasākumiem būs slavenā regeja dziedātāja Uves Kā (Uwe Kaa) koncerti Rīgā (16. oktobrī) un Liepājā (17. oktobrī). Lai mudinātu Latvijas jauniešus apgūt vācu valodu, daudzi pasākumi notiks arī skolās un augstskolās.Arī AHK biedruzņēmumi no 17. līdz 19. oktobrim iesaistīsies rīkotajās Vācu valodas dienās, organizējot ekskursijas savā uzņēmumā, atvērto durvju dienu, dažādas viktorīnas un pat sniegs iespēju ielūkoties lāzertehnoloģiju pasaulē, popularizējot vācu valodas nozīmi. Plašāks atskats uz veikto aptauju būs pieejams nākamajā AHKbalt aktuell žurnāla izdevumā. Vācu valodas dienu rīkoto pasākumu saraksts pieejams: www.vacudienas.lv