Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Kalviņš: Tikai puse no vidusskolu absolventiem ir spējīgi studēt eksaktās zinātnes

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

“Ir jādod iespēja augstskolām organizēt 0-to kursu, kur vai nu vidusskolas vai kādas citas specialitātes beidzējus vienu gadu apmācītu matemātikas, ķīmijas, fizikas, bioloģijas priekšmetos. Lai viņi pēc tam var studēt jebkurā citā fakultātē un iegūt profesiju, kas ir vajadzīga ražošanai,” Latvijas Organiskās sintēzes institūta Zinātniskās padomes priekšsēdētājs Ivars Kalviņš apgalvoja RīgaTV 24 raidījumā "Preses klubs".

Kalviņš norādīja, ka pašlaik tikai puse no vidusskolu absolventiem ir spējīgi augstskolā mācīties ar eksaktajām zinātnēm saistītās programmās. “Ir kādi 10 000 vidusskolas absolventi, no viņiem puse ir studējuši tikai humanitārās un sociālās zinātnes. Tātad tikai puse ir palikuši tie, kas ir principā spējīgi iestāties arhitektos, būvniekos, ķīmiķos vai mediķos. Pārējiem šī iespēja jau ir liegta,” sacīja Kalviņš.

Viņš uzskata, ka augstskolām vajadzētu piedāvāt 0-to kursu, kura laikā studentus apmācītu ķīmijā, bioloģijā un fizikā, tādējādi sniedzot viņiem iespēju studēt eksaktās zinātnes. Šādi valsts spētu atgriezt “zudušo paaudzi” darba tirgū un aizpildīt tukšās darba vietas ražošanas nozarēs: “Ir jādod iespēja augstskolām organizēt 0-to kursu, kur vienu gadu apmācītu matemātikas, ķīmijas, fizikas, bioloģijas priekšmetos. Lai studenti pēc tam var studēt jebkurā citā fakultātē un iegūt profesiju, kas ir vajadzīga ražošanai.”

Kalviņš apgalvoja, ka pašreizējo situāciju radījis kādreizējā izglītības ministra Andra Piebalga lēmums atcelt obligāto eksakto priekšmetu apguvi vidusskolā. Viņš uzskata, ka tas ir pamatīgi iedragājis Latvijas nākotni: “Piebalga kungs šo cirtienu Latvijas nākotnei ir izdarījis ļoti dziļu un smagu.” Kalviņš ir pārliecināts, ka līdz ar to valstij būtu jānodrošina 0-tā kursa pieejamība topošajiem studentiem, kas nav mācījušies eksaktos priekšmetus. “Valstij ir jāuzņemas, ka tie, kas nav to mācījušies, var mācīties 0-tajā kursā par valsts naudu,” raidījumā sacīja Kalviņš.