Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Ap 500 cilvēku protestē pret ieceri pāriet uz izglītību tikai latviešu valodā

© ekrānšāviņš

Ap 500 cilvēku protestā pie Izglītības un zinātnes ministrijas iestājas pret ieceri pāriet uz izglītību tikai latviešu valodā.

Neskatoties uz to, ka šodien sācies skolēnu brīvlaiks, uz protesta akciju, ko organizē virkne prokrievisko organizāciju, sanākuši pārsvarā vidēja un vecāka gada gājuma cilvēki.

Uz akciju atnākuši arī Eiropas Parlamenta deputāti Tatjana Ždanoka un Andrejs Mamikins (S). Tāpat protestā piedalās redzamākie prokrievisko organizāciju biedri.

Protestā skaļruņos tiek atskaņota vēl uz 2004.gada reformu sagatavotā dziesma par "Melno Kārli". Klātesošajiem līdzi ir daudz plakātu, kuros izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) tiek aicināts "Nepieskarties sarkanajai līnijai". Tāpat plakātos Šadurskim tiek draudēts ar karjeras galu, kā arī teikts, ka reforma ir muļķības. Kāda kundze tur rokās plakātu krievu valodā - "Gribu mācīties krievu valodā".

Plakāti liecina arī par reģionu pārstāvniecību pasākumā - pie IZM atbalstu krievu skolām pauž arī Rēzeknes un Daugavpils pārstāvji.

Protestējošie tāpat izmanto pirms 13 gadiem izveidoto saukli "Rokas nost no krievu skolām" krievu valodā.

Uzrunās klātesošajiem protesta organizētāji uzsvēra, ka "viņi ir Latvija, viņi maksā nodokļus un viņi grib, lai valstī tiktu nodrošināta izglītība krievu valodā". Protestētāji arī nolēmuši iesniegt portālā "Manabalss.lv" iniciatīvu par šo jautājumu.

Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvji aicināja protesta organizatorus uz sarunu ministrijā. Tomēr, kā žurnālistiem skaidroja Izglītības un zinātnes ministrijā, akcijas pārstāvji atteikušies tikties ar ministrijas pārstāvjiem. IZM tāpat neesot saņēmusi nekādu rakstisku informāciju par šodien notiekošo protesta akciju, kā arī tās iemesliem.