Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

41% RVT absolventu turpina mācības augstskolās

APSVEICAM. Ķīmijas un enerģētikas nodaļas vadītāja Aiva Gaidule, Lorenco Terlici, Rīgas Valsts tehnikuma direktore Dagnija Vanaga un fizikas pasniedzējs Jānis Ratnieks ir gandarīti, ka pirmais mēģinājums sacensties zināšanās ar labāko valsts ģimnāziju audzēkņiem ir izrādījies ļoti veiksmīgs un nostiprina pārliecību, ka RVT arī vispārizglītojošajos priekšmetos izglītības kvalitāte ir augstā līmenī © F64

Pēdējo gadu statistika parāda, ka 41 procents no Profesionālās izglītības kompetenču centra Rīgas Valsts tehnikums absolventiem turpina izglītošanos augstākajās izglītības iestādēs. Tas nozīmē, ka ik gadu pirmā kursa studentu skaitu papildina vairāk nekā 200 RVT audzēkņu. Visbiežāk viņi studijas turpina RTU, LU, LLU, Transporta un sakaru institūtā, kā arī P. Stradiņa universitātē. Iepriekšminētie fakti apgāž mītu, ka pēc vidējās profesionālās izglītības iestādes absolvēšanas studēt augstskolā ir ļoti grūti.

Ar labiem rezultātiem startē valsts olimpiādēs

Pagājušajā nedēļā ir saņemta lieliska ziņa, ka RVT 1. kursa audzēknis Lorenco Terlici ir ieguvis 3. vietu valsts fizikas olimpiādē vispārizglītojošo skolu konkurencē. Tehnikuma direktore Dagnija Vanaga vēsta: «Šogad pirmo reizi esam uzdrošinājušies startēt valsts mācību priekšmetu olimpiādē. Līdz šim brīdim, apzinoties, ka profesionālajās mācību iestādēs vispārizglītojošajiem mācību priekšmetiem ir atvēlēts mazāks stundu skaits nekā vidusskolās, nemēģinājām startēt valsts olimpiādēs. Taču tagad redzam, ka mūsu audzēkņi un pasniedzēji ir tikpat radoši un zinoši kā labākajās valsts ģimnāzijās.»

Ķīmijas un enerģētikas nodaļas vadītāja Aiva Gaidule piebilst: «Lorenco nav vienīgais, kurš ar panākumiem startē olimpiādēs. Pagaidām neesam saņēmuši ķīmijas olimpiādes rezultātus, kurā piedalījās septiņi tehnikuma audzēkņi - trīs no 1. kura un četri no 3. kursa. Ir neizsakāmi patīkami savu audzēkņu vārdus lasīt starp tiem, kuri pārstāv Rīgas 1. un citas labākās Latvijas ģimnāzijas. Šie panākumi apliecina, ka viss ir atkarīgs no paša audzēkņa - ja viņš vēlas apgūt zināšanas, tad mūsu skolas pedagogi spēj viņam tās iedot.»

Aktualitātes - darba vidē balstīta izglītība un pieaugušo tālākizglītība

RVT ļoti sekmīgi veido sadarbību ar uzņēmējiem, kuri ļoti labprāt uzņem tehnikuma audzēkņus praksē, kopīgi īstenojot darba vidē balstītas mācības. RVT ciešā sadarbībā ar nozaru speciālistiem pilnveido profesionālās mācību programmas atbilstoši darba devēju vajadzībām. Jāpiebilst, ka, pilnveidojot materiāli tehnisko bāzi, tehnikums ir iegādājies jaunas tehnoloģiskās iekārtas, lai jau tūlīt pēc skolas beigšanas audzēkņi būtu gatavi pilnvērtīgi strādāt. Vienlaikus, sekojot pieprasījumam darba tirgū, tuvākajā laikā ieplānots paplašināt un attīstīt Datorikas nodaļu, izstrādāt jaunas mācību programmas robotikā, atjaunojamās enerģijas un citās Latvijas eksportspējīgās jomās.

RVT piedāvā plašas pieaugušo izglītības iespējas Rīgā un struktūrvienībās - Krāslavā, Laidzē, Limbažos. Apmeklējot RVT mājaslapu, iespējams uzzināt sīkāk par izglītības programmām.

Nākamo simtgadi uzsāks jaunā veidolā

Jau vairākus gadus RVT tehnikums uzlabo materiāli tehnisko bāzi - Dārzciema ielā jau ir tapušas divas ēkas, kurās izvietots praktisko mācību centrs. Šobrīd tapšanas stadijā ir piecstāvu mūsdienīga dienesta viesnīca, bet jau šā gada nogalē ieplānots uzsākt multifunkcionālās halles būvniecību.

Savukārt tehnikuma vēsturiskajā vietā, galvenajā ēkā Valdemāra ielā, jau šogad sāksies energoefektivitātes projekts, lai līdz 2019. gada decembrim, kad tehnikums svinēs pastāvēšanas simto jubileju, tas būtu atjaunojis savas ēkas.

Tas dos iespēju tuvāko desmit gadu perspektīvā sasniegt 5000 audzēkņu slieksni - no tiem puse būtu jaunieši, kuri apgūst vidējo profesionālo izglītību, bet otra puse pieaugušie, kuri apgūst profesiju vai pilnveido esošās kompetences. Jāpiebilst, ka šobrīd tehnikumā mācās aptuveni 2500 audzēkņu.

• APMAKSĀTA PUBLIKĀCIJA