Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Latvijas Studentu apvienība izbrāķē vienīgo kandidāti un paliek bez prezidenta

© F64

Vienīgajai Latvijas Studentu apvienības (LSA) prezidenta amata kandidātei pārmetot kompetences trūkumu, organizācijas biedri sestdien kongresā neievēlēja jaunu prezidentu.

Amatam tika izvirzīts tikai viens kandidāts - Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studente Anete Ašmane.

Debatēs par kandidāti virkne augstskolu pārstāvju pauda viedokli, ka Ašmanei neesot pietiekamu zināšanu par aktuālajiem un vēsturiskajiem procesiem augstākās izglītības politikā, kas viņai traucēšot sekmīgi pārstāvēt LSA sarunās ar nozari.

Tāpat Ašmanei tika pārmesta iepriekšējā neiesaistīšanās LSA darbā, un vienlaikus tika norādīts, ka kandidāte izvairās no atbildēšanas uz jautājumiem, tādējādi nepaskaidrojot, kā, viņasprāt, turpmāk būtu jāattīstās organizācijai un kādai būtu jābūt sadarbībai ar nozari.

Vairums augstskolu delegātu nobalsoja pret Ašmani, tādējādi jauns LSA prezidents netika ievēlēts. Sanākušie vienojās uz laiku līdz nākamā prezidenta ievēlēšanai pagarināt pašreizējās LSA prezidentes Mairas Belovas pilnvaras. Tuvākajā laikā LSA izsludinās atkārtotu pieteikšanos organizācijas prezidenta amatam.

Ašmane savā pieteikumā amatam bija norādījusi, ka organizācijas darbības virsmērķis ir veidot studentcentrētu izglītību, kas sniedz akadēmisko kvalitāti, sociālo atbalstu, ir pieejama un iekļaujoša. Galvenās LSA darbības prioritātes viņas vadībā būtu sadarbība ar augstākās izglītības politikas veidotājiem, LSA atpazīstamības veidošana studējošo vidū un plašākā sabiedrībā, kā arī visu augstskolu studējošo pārstāvju plašāka iekļaušana LSA darbībā.

Iesniegtajā pieteikumā kandidāte uzsvēra, ka svarīgi būs sadarboties ar visām ministrijām, kuru pārraudzībā ir augstākās izglītības iestādes. Būtisks faktors LSA darbības stiprināšanai, viņaprāt, būs arī sadarbība ar visu augstskolu studējošo pašpārvaldēm, lai spēcīgi biedri spētu veidot spēcīgu organizāciju. Tāpat Ašmane uzskata, ka jārūpējas par labvēlīgu organizācijas iekšējo klimatu, biedru vienotību un vienlīdzību, dodot iespēju iesaistīties jebkuras augstskolas studējošajiem, neatkarīgi no tās lieluma un atrašanās vietas.

LSA prezidenta pienākums ir pārstāvēt Latvijas studējošos politikas veidošanas procesos reģionālā, nacionālā un pārnacionālā līmenī, aizstāvot studējošo viedokli un ikdienā vadot LSA darbību.