Sestdiena, 30.marts

redeem Igmārs, Ilgmārs, Nanija

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Rīgas Valsts tehnikums – kvalitatīvas profesionālās izglītības iespēja visiem

DARBA DAUDZ. «Infrastruktūras sakārtošanu turpinām arī šogad, piemēram, šobrīd tiek būvēta jauna dienesta viesnīca [attēlā kapsulas ielikšana jaunās ēkas pamatos]. Plānots, ka tajā audzēkņi varēs dzīvot no 2019. gada septembra. Šovasar sāksies vairāki energoefektivitātes pasākumi tehnikuma ēkā Kronvalda bulvārī, mūsu struktūrvienībā Limbažos un dienesta viesnīcā, kas atrodas Ūnijas ielā,» stāsta Rīgas Valsts tehnikuma direktore Dagnija Vanaga (attēlā pirmā no kreisās), bildē arī - Valsts izglītības attīstības aģentūras, Izglītības infrastruktūras projektu departamenta nodaļas vadītājs Ilvars Bergmanis, “LC Būve” valdes loceklis Sandis Dzērvītis, Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāre Līga Lejiņa, Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis © Publicitātes foto

«Darba devējiem ir vajadzīgi darba darītāji ar profesionālām zināšanām nozarē un prasmīgām rokām, to saprot gan jaunieši, gan pieaugušie. Profesionālā izglītība piedzīvo renesansi, galvenais šobrīd ir sarūpēt darba tirgum atbilstošu piedāvājumu,» ir pārliecināta profesionālās izglītības kompetences centra Rīgas Valsts tehnikums (RVT) direktore Dagnija Vanaga.

Skolai nākamgad apritēs 100 gadu, un šo gadu laikā tās paspārnē izauguši tūkstošiem profesionāļu dažādās tautsaimniecības nozarēs. Izglītības iestādes augsto latiņu speciālistu sagatavošanā apliecina gan audzēkņu godalgotās vietas starptautiskās profesionāļu sacensībās, gan darba devēju atzinība - jau divus gadus RVT ir iekļuvis 1. vietā skolu Top10 starp profesionālās izglītības iestādēm, kur uzņēmumi rekomendē iegūt izglītību (Latvijas Darba devēju konfederācijas un karjeras portāla Prakse.lv aptauja).

Šobrīd kopējais izglītojamo skaits RVT ir gandrīz 2500 audzēkņu - izglītības iestāde pie sevis gaida gan 9., gan 12. klases absolventus, gan sniedz savu artavu pieaugušo izglītošanā. Turklāt mācības tiek piedāvātas ne tikai Rīgā, bet arī reģionos - Krāslavas, Balvu, Limbažu un Laidzes struktūrvienībās, piedāvājot apgūt kādu no tautsaimniecībā noderīgiem arodiem, kas lielākoties ir ar inženiertehnisku ievirzi.

Gaida gan ar pamata, gan vidējo izglītību

Izglītības programmās, kur uzņem pēc 9. un 12. klases, jauniešiem mācības ir bez maksas jeb par valsts budžeta līdzekļiem. Audzēkņi saņem arī stipendijas, tiek nodrošināta iespēja dzīvot dienesta viesnīcā. Mācību ilgums programmās, kas uzņem pamatskolas absolventus, ir četri gadi - tiek apgūti gan vispārizglītojošie mācību priekšmeti, gan profesija. Savukārt 12. klašu absolventiem piedāvāto programmu garums ir 1,5 gadi - izglītojamais apgūst profesionālos mācību priekšmetus, lai jau pēc salīdzinoši neilga laika varētu startēt darba tirgū, jo nav jau noslēpums, ka sauss vidusskolas atestāts darba devējus neuzrunā. Iegūstamās kvalifikācijas - automehāniķis, transportlīdzekļu krāsotājs, poligrāfijas ražošanas tehniķis, ofseta iespiedējs, komercpakalpojumu darbinieks, loģistikas darbinieks, grāmatvedis, apģērbu modelēšanas un konstruēšanas speciālists.

Visās programmās (gan ar pamata, gan vidējo izglītību) tiek realizētas darba vidē balstītas mācības. Tas nozīmē, ka daļu (teorētisko pusi) audzēknis apgūst skolas solā, bet daļu (praktisko) - pie darba devēja. «Līdz ar to sadarbība ar darba devējiem mums ir izveidojusies ļoti cieša, lai kopīgi sagatavotu jaunos profesionāļus. Esam gandarīti, ka darba devēji ir atvērti jaunajai profesionālās izglītības formai, jo tā ir lieliska iespēja arī viņiem pašiem - atrast un izaudzināt savam uzņēmumam visatbilstošākos speciālistus,» akcentē D. Vanaga.

RVT audzēkņiem ir iespēja iegūt arī pasaules elpu - stažēties ārvalstīs. Ik gadu mobilitātē dodas vairāk nekā 50 izglītojamo. Bet, runājot par absolventu tālākām gaitām, 41% uzsāk studijas augstskolās, pārējie veido savu karjeru konkrētos uzņēmumos.

Piedāvājums pieaugušajiem

Daudzveidīga izglītības programmu buķete pieejama arī pieaugušajiem. Ir izstrādātas dažādas neformālās, tālākizglītības un profesionālas pilnveides programmas, kuru garums ir no 80 līdz 960 stundām (pieaugušo izglītība tiek piedāvāta projekta Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide, ko īsteno Valsts izglītības attīstības aģentūra, ietvaros). Grupas ir dažāda lieluma: no 10 līdz 25 izglītojamajiem. Notikušas jau divas uzņemšanas, un katrā no tām interesentu ir bijis gana daudz. Mācību maksu 90% apmērā sedz ES fondi, savukārt izglītojamajam ir jānodrošina 10% līdzmaksājums, ko var kompensēt arī darba devējs.

Motivācija atgriezties skolas solā jau brieduma gados katram ir sava, bet galvenais dzinulis - neizkrist no aprites darba tirgū - ir tas, kas pieprasa arvien jaunas zināšanas un prasmes, tāpēc ir jāceļ sava kvalifikācija, jāatjauno zināšanu bāze, jāaug savā attīstībā. Mācības notiek vakaros, brīvdienās. Izglītošanās process notiks arī vasarā. «Piedāvājam mācības arī viena uzņēmuma ietvaros, piemēram, ja darbiniekam jāapgūst kādas speciālas zināšanas, iemaņas,» piebilst D. Vanaga.

Pieaugušajiem mācību procesā pieejama visa tā pati materiāltehniskā bāze, kas jauniešiem, līdz ar to visas modernās iekārtas tiek maksimāli izmantotas - pa dienu jaunie censoņi, vakarā - pieaugušie.

Mūsdienīgi gan vizuāli, gan saturā

RVT regulāri gādā, lai skola gan vizuāli, gan saturiski atbilstu mūsdienu prasībām un tendencēm. Piemēram, pēdējos gados ir uzbūvēts Praktisko mācību centrs, kur izglītojamie var noslīpēt savas praktiskās iemaņas, maksimāli viņiem radot reālās darba vides sajūtu, piedāvājot strādāt ar daudzveidīgām, modernām iekārtām, ar kurām sanāks strādāt arī reālā darba vietā. «Infrastruktūras sakārtošanu turpinām arī šogad, piemēram, šobrīd tiek būvēta jauna dienesta viesnīca. Plānots, ka tajā audzēkņi varēs dzīvot no 2019. gada septembra. Šovasar sāksies vairāki energoefektivitātes pasākumi tehnikuma ēkā Kronvalda bulvārī, mūsu struktūrvienībā Limbažos un dienesta viesnīcā, kas atrodas Ūnijas ielā,» stāsta D. Vanaga.

Mācās arī pedagogi

Notiek darbs pie projektu realizācijas, lai, piesaistot Eiropas naudu, varētu renovēt centrālās ēkas daļu Valdemāra ielā un Noliktavas ielā. «Ceram, ka tehnikuma centrālo ēku jaunā veidolā ieraudzīsim jau nākamā gada beigās - laikā, kad tehnikums svinēs savu 100. dzimšanas dienu. Ir uzsākti projektēšanas darbi multifunkcionālai hallei Dārzciema ielā. Tur notiktu lieli pasākumi, sporta aktivitātes, kā arī būs nodarbību klases - autoservisa telpas topošajiem automehāniķiem. Tāpat turpinām modernizēt materiāli tehnisko bāzi. Šogad tiks iegādāta papildu kokapstrādes tehnika, kā arī iekārtas, kas būs noderīgas topošajiem dzelzceļa darbiniekiem un automehāniķiem,» teic RVT direktore.

Pedagogi pilnveido savas zināšanas, lai audzēkņus varētu iepazīstināt ar inovācijām nozarē. «Prieks, ka pedagogu pulkam pievienojas arī jaunie, viņus gan vajadzētu vēl vairāk, it sevišķi informātikas skolotājus, jo, ņemot vērā darba devēju augsto pieprasījumu pēc konkrētās jomas lietpratējiem, plānojam paplašināt Datorikas nodaļu.»

***

RĪGAS VALSTS TEHNIKUMS

RVT

Atvērto durvju dienas

• 16. maijs

• 1. un 2. jūnijs - tikšanās Praktisko mācību centrā, kur būs iespējams iemēģināt roku pie darbagaldiem, sajust darba vides elpu savā nolūkotajā profesijā

Dokumentu pieņemšana

• 14.-29. jūnijs

• 2. jūlijs - 24. augusts - programmās, kur vēl ir brīvas vietas

Uzņemšanas procesā būs pieejami arī karjeras konsultanti, lai palīdzētu jauniešiem izdarīt pārdomātāku izvēli