Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Lems par iedzīvotāju iniciatīvas saglabāt skolas gaitas no 7 gadiem nodošanu Izglītības komisijai

© skrundasvidusskola

Saeima šodien lems, vai iedzīvotāju iniciatīvu saglabāt esošo regulējumu par skolas gaitu sākšanu no septiņu gadu vecuma nodot vērtēšanai parlamenta Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai.

Izglītības komisija pašlaik vērtē likumu izmaiņas par mācībām no sešu gadu vecuma. Iedzīvotāju iniciatīva saglabāt esošo regulējumu par skolu bērniem no septiņu gadu vecuma portālā "Manabalss.lv" savākusi vairāk nekā 10 000 parakstu.

Gan Izglītības komisija, gan Saeima konceptuāli ir atbalstījusi grozījumus Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likumā, kas paredz skolas gaitu sākšanu no sešu gadu vecuma.

Izglītības un zinātnes ministrijas izstrādātie likumu grozījumi noteiks, ka skolas gaitas sākamas no sešu gadu vecuma. Reformas ieviešanu paredzēts sākt 2019.gada 1.septembrī. Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) skaidroja, ka patlaban panākts kompromiss par to, ka sešgadnieki pirmajā klasē varēs sākt iet kā skolā, tā arī bērnudārzā, tādējādi atsakoties no sākotnējā priekšlikuma ieviest pārejas periodu.

Pirmsskolas izglītības iestādei, lai īstenotu arī pamatizglītības programmas daļu (1.klasi), ir jāsaņem licence un pēc diviem gadiem jāiegūst akreditācija pamatizglītības programmas īstenošanai. Jāparedz nosacījumi, kas jāizpilda, lai pirmsskolas izglītības iestādi atzītu par atbilstošu pamatizglītības daļas (1.klases) īstenošanai un tā saņemtu akreditāciju.

Likumprojektos par grozījumiem Vispārējās izglītības likumā, kā arī Izglītības likumā noteikti kritēriji, kādos gadījumos bērnam skolas gaitas būtu jāsāk sešos gados.