Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

IZM: Saeimas deputāti Augstskolu likumā iebalsojuši haosu

© F64

Neatbalstot Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas iepriekš atbalstītos priekšlikumus, Saeimas deputāti Augstskolu likumā iebalsojuši haosu, uzsvēra Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

"Komisija atbalstīja priekšlikumus, taču Saeimas plenārsēdē notika brīnums, kas raisa pilnīgu neizpratni un jautājumus, vai tie, kuri neatbalstīja šos grozījumus, neatbalsta arī studiju kvalitātes celšanu," pauda IZM.

Ministrijā pauda neizpratni par šodien notikušo balsojumu, uzsverot, ka visa nozare pus gada garumā strādājusi pie optimāla risinājuma, pie kā nonākts pirms likumprojekta izskatīšanas otrajā lasījumā un komisijai to atbalstot.

"Komisija atbalstīja priekšlikumus, taču Saeimas plenārsēdē notika brīnums, kas raisa pilnīgu neizpratni un jautājumus, vai tie, kuri neatbalstīja šos grozījumus, neatbalsta arī studiju kvalitātes celšanu," pauda IZM.

IZM skaidroja, ka likuma grozījumi būtībā vērsti uz tādu mehānismu radīšanu, kas rezultātā celtu augstākās izglītības kvalitāti.

Kā ziņots, Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) pārsvarā balsojot pret vai atturoties, Saeima šodien otrajā lasījumā noraidīja iepriekš Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā atbalstītos grozījumus Augstskolu likumā, kas tostarp paredzēja pilnveidot augstskolu akreditācijas sistēmu.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja IZM pārstāve Dace Jansone, vairumam augstskolu iepriekš iegūtās akreditācijas termiņš noslēgsies 2019.gada vidū, kas nozīmē, ka vienā brīdī vienlaikus būs nepieciešams akreditēt ļoti daudzas augstākās izglītības iestādes. IZM bija solījusi piedāvāt risinājumus akreditācijas grafika izlīdzināšanai. Pērn novembrī IZM piedāvāja atteikties no studiju virzienu akreditācijas, to aizvietojot ar studiju programmu akreditāciju. Otrais priekšlikums bija sākt ciklisku institucionālo akreditāciju.

Ņemot vērā, ka sākotnēji priekšlikums nozarē radīja lielu izbrīnu un neizpratni, optimālā varianta meklējumi ilguši aptuveni pus gadu, pagājušajā nedēļā Saeimas komisijā otrajam lasījumam atbalstot 11 priekšlikumus, kas paredzēja gan programmu akreditāciju un ciklisku institucionālo akreditāciju un tās kritērijus, gan arī virkni citu priekšlikumu, kuru mērķis IZM ieskatā bija pilnveidot augstskolu akreditācijas sistēmu.

Saeimai izskatot priekšlikumus Augstskolu likuma grozījumiem, no 11 piedāvājumiem atbalstīti tikai divi, pārejos attiecīgi noraidot. Deputātu atbalstītais priekšlikums paredz noteikt ciklisku institucionālo akreditāciju, taču vienlaikus neatbalstītie priekšlikumi faktiski saglabā esošo studiju virzienu akreditāciju.