Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Šopinga svētceļojums uz Šauļiem

© F64

Vērtējot viena vai otra biznesa ienākšanu Latvijā vai Baltijas telpā, nevajadzētu to pārvērst par jaunu reliģiju un pārlieku idealizēt. Šādi notikumi ir jāvērtē racionāli. Jāizmanto tas, kas mums ir izdevīgi, un jāizvairās no tiem piedāvājumiem, kas mums nav izdevīgi. Pirms jūsmot par Lidl cenām, būtu jāatceras, ka Lietuvā jau izsenis cenu līmenis maizei, gaļas un piena produktiem bija zemāks nekā Latvijā. To, bez citiem faktoriem, noteica arī Polijas tuvums. No Kauņas vai Viļņas līdz tuvākajam Polijas hipermārketam ir tikai stundas brauciens.

Vispirms par sausiem faktiem. Braucienam no Jelgavas uz Šauļiem un atpakaļ benzīns man izmaksāja 15 eiro. Sarēķināju, kā iepirkšanās Lidl ietekmētu manas ģimenes pirkuma grozu, kura iegādei Latvijas lielveikalos būtu jātērē 60 eiro, ja akciju preces ir izpirktas, un 50 eiro, ja ņem vērā preces par akciju cenām. Tieši tāds pats grozs Šauļu Lidl izmaksātu… 35 eiro. Lielākie ietaupījumi būtu, pērkot kafiju - 3 eiro par 500 gramu iepakojumu, sviesta paciņa par 99 centiem, ilgi glabājamo pienu par 34 centiem litrā utt. Jelgavas virzienam tuvākajā Lidl veiklā (Šauļos ir divi Lidl veikali) nebija praktiski nekā no apģērba (latvieši visus esot izpirkuši), tāpēc to cenu kvalitātes attiecību nevarēju novērtēt. Novēroju, ka ļaudis kastēm pirka šampūnus un personīgās higiēnas preces.

Bezalkoholiskajiem dzērieniem cenas ir daudz zemākas nekā Latvijā, bet Lietuvā par katru bundžu vai PET pudeli ir jāpierēķina ķīlas nauda 10 centi. Tiem, kas uz Lietuvu brauc neregulāri un izlietoto taru nenodod, ieguvums nav pārmēru liels.

Daudzi, saklausījušies nostāstus par zemajām cenām, atbrauc līdz Šauļu tuvākajam Lidl, iepērkas un ātri aizbrauc, priecājoties par ietaupījumu. Taču tas nav pats racionālākais lētās iepirkšanās veids Šauļos. Uzdodiet sev vienu jautājumu. Kā var turpināt darboties citi lielveikalu tīkli blakus Lidl?

Ikvienam atbilde ir skaidra - citiem lielveikaliem kaut kādas preču grupas ir jāpiedāvā… vēl lētāk nekā Lidl. Tie, kas papildus Lidl iekļaus arī citus Šauļu lielveikalus, atklās, ka vairākām preču grupām cenas būs vēl zemākas nekā Lidl.

15. augustā vistas maltās gaļas iepakojums (500 g), kas Rīgā ar akciju maksāja 1,99 eiro, Šauļu RIMI tika piedāvāts par 0,99 eiro. Lild lētākais analogs bija par 1,39 eiro. Ja Lidl notur relatīvi zemas cenas atdzesētai vistas gaļai, tad RIMI notur ļoti zemas cenas atdzesētai cūkgaļai. Bekonam vai bezkaulu izgriezumiem, kuru cenas Rīgā bija robežās no 4 līdz 5 eiro par kilogramu, Šauļu RIMI cena bija robežās starp 2 un 3 eiro par kilogramu. Lētākās sviesta paciņas cena RIMI bija 1,25-1,39 utt.

Tātad, kombinējot starp vairākiem tirdzniecības tīkliem, ir iespējams rīkoties daudz racionālāk, nekā iepērkoties tikai vienā lielveikalā. Papildus cenām Šauļos var dažādot jau apnikušu preču izvēli. Šauļu lielveikalos ir nopērkama Rīgā nepieejama Lietuvas, Polijas un Vācijas ražotāju produkcija. Turklāt Šauļi ir tūrismam pievilcīga vieta, kas ļauj iepirkšanos papildināt ar izklaidi, kultūras un atpūtas baudīšanu.