Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Policisti dzīvoklī atrod zīdaini, par kuru māte-narkomāne nespēj parūpēties

© Valsts policija

18.februāra rītā Rīgas pašvaldības policijas Vidzemes pārvaldes darbinieki atkārtoti devās apsekot kādu dzīvokli Purvciemā, kur iepriekšējās dienas vakarā tika saņemta informācija no sociālā darbinieka par agresīvi noskaņotu tēvu, kurš, iespējams, nav spējīgs parūpēties par savu nesen dzimušo zīdaini, vēsta Rīgas Pašvaldības policija.

Pirmās dzīvokļa apsekošanas laikā sastapts bērna tēvs, kurš uzvedās mierīgi un policistus labprātīgi ieaicināja dzīvoklī, lai viņi varētu pārliecināties par zīdaiņa drošību. Jautājot, kur atrodas bērna māte, vīrietis skaidroja, ka viņa aizgājusi ar draudzenēm izklaidēties. Mājokļa apskates laikā zīdainim netika konstatēts apdraudējums.

Tomēr, pārbaudot vīrieša datus, konstatēts, ka viņš ir izsludināts meklēšanā. Sazinoties ar meklēšanas iniciatoru, noskaidrots, ka vīrieti nav nepieciešams aizturēt, bet viņam ir jānodod pavēste.

Lai pārliecinātos par zīdaiņa uzturēšanās apstākļiem policisti nolēma atkārtoti apsekot dzīvokli nākošās dienas rītā. Dzīvokļa durvis atvēra tēvs.

Ieejot mājvietā, beidzot sastapta arī bērna māte, kura sēdēja uz gultas. Sievietes vizuālais izskats liecināja, ka viņa, iespējams, atrodas narkotisko vielu reibumā un ilgstoši nav gulējusi. Sieviete uzvedās apātiski, taču paskaidroja, ka bijusi izklaidēties un tikai piecos rītā pārradusies mājās. Policisti lūdza bērna mātei uzrādīt abas rokas, uz vienas no tām bija svaigas dūriena pēdas vēnu apvidū. Tāpat uz abām rokām bija suicīda rakstura rētas.

Tikmēr bērna tēvs, neskatoties uz policistu aizrādījumiem, apģērbās un grasījās doties prom. Vīrietim izskaidrots, ka bērna māte šādā stāvoklī nav spējīga par bērnu parūpēties, tomēr vīrietis bērnu atstāja un aizgāja.

No sievietes noskaidrota vecvecāku dzīvesvietas adrese, lai pārliecinātos vai viņi var uzņemties rūpes par bērnu. Informācija nodota dežūrdaļai, kura uz norādīto dzīvesvietu nosūtīja autopatruļu. Apsekošanas laikā konstatēts, ka vecvecāku dzīvoklis ir piesmēķēts un nav labvēlīgs bērnam.

Gaidot informāciju no otras ekipāžas par apsekošanas rezultātiem, sieviete nomainīja zīdainim autiņbiksītes, taču neveica visus nepieciešamos higiēnas pasākumus.

Policisti uz zīdaiņa ādas pamanīja vairākus iekaisumus. Tāpat bērns bija ģērbts mitrās drēbēs. Kārtības sargi deva norādījumus zīdaini nekavējoties pārģērbt. Visu šo darbību laikā bija redzams, ka sieviete nav spējīga aprūpēt savu bērnu.

Lai pārliecinātos par zīdaiņa veselības stāvokli izsaukti Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieki. Pēc medicīniskās apskates izsaukta vēl viena ekipāža un noformēts lēmums par bērna nošķiršanu no ģimenes un nogādāšanu drošā vidē, sociālā aprūpes centrā.

Savukārt bērna māte aizturēta un nogādāta Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrā ekspertīzes veikšanai. Par notikušo uzsākta administratīvā pārkāpuma lieta. Tāpat lietas materiāli nosūtīti Rīgas Bāriņtiesai un RPP Bērnu likumpārkāpumu profilakses nodaļai.