Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

KRIMINĀLLIETA: 7 Austrumu slimnīcas darbinieki uz apsūdzēto sola

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas prokuratūras prokurore tiesai nodevusi krimināllietu pret septiņiem Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas darbiniekiem. Medicīnas darbinieki tiek saukti pie atbildības par sistemātisku materiālo vērtību pieprasīšanu no pacientiem.

Šai lietai ir nepilnu divu gadu vēsture. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 2015. gadā sāka kriminālprocesu pret Rīgas Austrumu slimnīcas mediķiem. KNAB pierādījumi liecina, ka laikā no 2013. gada oktobra līdz 2015. gada aprīlim medicīnas darbinieki, izmantojot savas pilnvaras, sistemātiski pieprasīja materiālas vērtības un tās pieņēma no pacientiem par magnētiskās rezonanses izmeklējumu nodrošināšanu labuma devēja interesēs, apejot noteikto rindas kārtību, līdz ar to aizskartas pacientu tiesības savlaicīgi saņemt valsts finansētus veselības aprūpes pakalpojumus. KNAB stāstīja, ka pacienti medicīnas darbiniekiem devuši naudu, kas atbildusi oficiālajā cenrādī noteiktajam maksājumam par konkrētiem izmeklējumiem. Magnētiskās rezonanses izmeklējumi galvenokārt tika veikti ārpus oficiālā darba laika. 2016. gadā KNAB izmeklētājs rosināja sākt kriminālvajāšanu pret septiņām personām par kopumā veiktām 22 noziedzīga nodarījuma epizodēm. KNAB lūdza uzrādīt apsūdzību gan par prettiesiska labuma pieprasīšanu un pieņemšanu, gan organizēšanu un atbalstīšanu. Vienu personu tika lūgts apsūdzēt par nolaidību.

Tagad lieta ir nonākusi tiesā. Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas prokuratūras prokurore tai nodevusi krimināllietu pret sešiem Rīgas Austrumu slimnīcas Diagnostiskās radioloģijas centra darbiniekiem un vienu kādas citas nodaļas darbinieku. Rīgas Austrumu slimnīcā ir viens Diagnostiskās radioloģijas centrs, kuram ir vairākas struktūrvienības citos Austrumu slimnīcas stacionāros - Gaiļezerā, Biķerniekos, Latvijas Onkoloģijas centrā, Tuberkulozes un plaušu slimību centrā un Infektoloģijas centrā. No Ģenerālprokuratūras sniegtās informācijas izriet, ka noziedzīgā nodarījumā iesaistīti un tiks tiesāti seši stacionāra Gaiļezers diagnostisko radioloģijas nodaļu darbinieki un viens kādas citas stacionāra Gaiļezers nodaļas darbinieks. Ģenerālprokuratūras speciāliste Kristīne Sutugina pastāstīja, ka divi medicīnas darbinieki saukti pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 326.2. panta pirmās daļas un otrās daļas, viena persona - pēc Krimināllikuma 20. panta otrās daļas un pēc Krimināllikuma 326.2. panta otrās daļas, trīs personas - pēc Krimināllikuma 326.2. panta otrās daļas un viena persona apsūdzēta noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kas paredzēts Krimināllikuma 319. panta pirmajā daļā. Krimināllikuma 319. pants paredz atbildību par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, tas ir, ja valsts amatpersona tīši vai aiz nolaidības neizdara darbības, kuras tai pēc likuma vai uzlikta uzdevuma jāizdara, lai novērstu kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm, un ja ar to valsts varai, pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm radīts būtisks kaitējums. Šā panta otrā daļa nosaka atbildību par tādu pašu noziedzīgo nodarījumu, ja valsts amatpersonai bijis mantkārīgs nolūks. Savukārt Krimināllikuma 326. pants paredz atbildību par neatļautu piedalīšanos mantiskos darījumos.

Medicīnas darbinieki, apejot slimnīcas noteikto pacientu reģistrēšanas kārtību, veica izmeklējumus ar magnētisko rezonansi 121 pacientam, un slimnīcai nodarīts zaudējums ne mazāk kā 12 396,45 eiro. Kopumā veiktas 20 noziedzīga nodarījuma epizodes. Lietu izskatīs Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa.