Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Grozījumi apsūdzībā t.s. Lemberga krimināllietā novilcina procesu

© F64

Rīgas apgabaltiesā šā gada aprīlī prokuroru pēkšņi iesniegtie grozījumi apsūdzībā t.s. Lemberga krimināllietā ir noformulēti uz 238 lapām, un tie ietver prokuroru atzīšanos, ka vairākās epizodēs deviņus gadus uzturēta nepatiesa apsūdzība.

Jāatgādina, ka pati apsūdzība, kura pirmoreiz pēkšņi tika grozīta 2016. gada 27. jūnijā, bija noformulēta uz 222 lapām - tātad jaunie grozījumi vizuāli ir biezāki un vērienīgāki pat par dokumenta pamattekstu.

Kļūdas apsūdzībā prokurori labojuši, kad process tiesā ildzis jau vairāk nekā astoņus gadus (turklāt visai intensīvā režīmā); kad vismaz paši prokurori jau pabeiguši pratināt apsūdzības lieciniekus (aizstāvības pusei daudzus lieciniekus tiesa iepriekš vienkārši neļāva nopratināt, līdz ar to nav skaidri zināms, vai arī tiesa uzskata, ka ir pabeigta pilnīgi visu liecinieku nopratināšana); apsūdzība grozīta, kad Aivars Lembergs liecības sniedzis jau vairāk nekā 6 mēnešus, ņemot vērā iepriekšējo apsūdzību.

Tas nozīmē, ka vismaz grozītajās un labotajās apsūdzības epizodēs pierādījumi būs jāpārbauda no jauna. Līdz ar to var teikt, ka lielai daļai no tā, kas paveikts astoņu gadu tiesvedības laikā, pārvilkta trekna svītra, jo darbs jāsāk no jauna. Uzturot ilgus gadus nepamatotu apsūdzību, prokurori ir acīmredzami novilcinājuši kriminālprocesu.

Šodien Rīgas apgabaltiesa plānojusi atsākt krimināllietas izskatīšanu, kura aprāva šā gada 24. aprīlī, kad prokurora Jura Jurisa sastādītos, virsprokurora Modra Adlera akceptētos grozījumus 2008. gada vasarā (t.i., pirms 9 gadiem) celtajā apsūdzībā nolasīja prokurors Jānis Ilsteris.

Klausītājiem grozītā apsūdzības sadaļa praktiski nebija saprotama. Varēja tikai noprast to, ka prokurori apsūdzības grozījuši sadaļās, par ko 6 mēnešus liecināja Aivars Lembergs, daudzkārt norādot uz klie

dzošām apsūdzības aplamībām. Piemēram, sniedzot liecības, A. Lembergs kopš pērnā gada 10. oktobra neskaitāmas reizes tiesai ir minējis, ka, pretēji apsūdzībā apgalvotajam, bet atbilstoši likumam, lēmumus pilsētas domē un brīvostas valdē pieņem tikai un vienīgi domes deputāti vai - attiecīgi - brīvostas valdes locekļi, nevis Ventspils domes priekšsēdētājs vai Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētājs.

Tagad izrādījies, ka prokurori no apsūdzības pilnībā izslēguši epizodes par A. Lemberga piedalīšanos lēmumu pieņemšanā attiecībā uz 5 uzņēmējsabiedrībām - akciju sabiedrību Naftas parks, SIA Ostas flote, SIA Ventall, SIA MineralTransServiss, SIA Solvtrans. Līdz ar to prokurori atzinuši, ka deviņus gadus uzturējuši nepatiesas apsūdzības, tērējuši procesa dalībnieku laiku, tiesā pārbaudot pierādījumus, tajā skaitā pratinot lieciniekus. Turklāt A. Lembergs jau noliecinājis par lēmumiem, kas pieņemti attiecībā uz a/s Naftas parks un SIA Ostas flote - šis ir tikai un vienīgi prokuroru dēļ nepamatoti iztērētais laiks.

Grozītājā apsūdzībā prokurori pārformulējuši iespējamās A. Lemberga īpašuma un patiesā labuma guvēja tiesības dažādās kompānijās. Tas ilustrēts ar pavisam citiem skaitļiem un procentiem nekā vecajā apsūdzībā. Lai noskaidrotu jaunās apsūdzības versijas patiesumu šajā sadaļā, acīmredzot nāksies no jauna pārbaudīt šajā laikā vētītos pierādījumus, tostarp atsākt liecinieku pratināšanu, daudzus no kuriem A. Lembergam līdz šim neļāva nopratināt.

Sešpadsmit apsūdzības epizodēs prokurori atzinuši, ka A. Lembergam, pieņemot lēmumus, nav bijis nekādu materiālo interešu. Frāze «materiālās (mantiskās) intereses» aizstāta ar frāzi «personiskās intereses». Pagaidām nav saprotams, kā tas būtu jāsaprot, bet tas acīmredzot nozīmē, ka arī par šīm apsūdzības epizodēm būs no jauna jāuzsāk pierādījumu pārbaude.

Kopš pērnā gada 10. oktobra A. Lembergs savās liecībās daudzkārt atkārtoja: apsūdzība satur nepatiesus apgalvojumus par to, ka viņš, A. Lembergs, «diskreditēja un grāva pašvaldības vadītāja tēlu».

A. Lembergs neskaitāmas reizes atkārtoja, ka viņš nedz «pašvaldības vadītāja», nedz «pašvaldības institūciju vadītāja» tēlu nav sagrāvis, ko ir viegli pierādīt, izpētot pēdējo 25 gadu vēlēšanu rezultātus Ventspilī un socioloģisko aptauju rezultātus, kuri atspoguļo visaugstākos sabiedrības uzticības reitingus. Tagad pēc deviņiem gadiem prokurori šo labojuši ar tekstu, ko nevar saprast, bet ko var tikai nocitēt: «Aivars Lembergs grāva no demokrātijas virsprincipiem izrietošo varas leģitimitātes principu, kas nodrošina, ka suverēnas valsts varas nesējai - tautai - ir jābūt ietekmei uz lēmumu pieņemšanu valstī, jo valsts varai, tajā skaitā vietējās pašvaldības un tās amatpersonu, it sevišķi vadītāju, leģitimizācijas un attiecīgi tautas uzticības saglabāšanas priekšnoteikums ir izvairīšanās no tādām situācijām, kad suverēnas valsts varas nesējai - tautai - var rasties pamatotas šaubas par attiecīgās amatpersonas darbību, nevis valsts, bet savās interesēs.».