Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Cietusī atklāj, cik šausmīgi izturējušies vergturu bandas locekļi Līvbērzē

Attēls no vietas, kur tika turēti nolaupītie cilvēki © Valsts policija

No naudas izspiedējiem un paverdzinātājiem cietusī sista ar boksa cimdiem rokās, bet pavēles par naudas izspiešanu un sišanu esot devis grupas līderis, kuram pārējie klausījuši, šodien Jelgavas tiesā sacīja viena no cietušajām pensionārēm.

No grupējuma cietušie ir pensionāri un invalīdi.

Viena no cietušajām, vientuļā pensionāre no Jelgavas, pastāstīja, ka ar grupējuma pārstāvjiem viņu savulaik iepazīstināja draudzene, kas jau ir mirusi.

"Lielais Sergejs [Tokmačovs - red.] pie manis brauca, ņēma naudu, atveda produktus. Katru mēnesi brauca," stāstīja pensionāre, kuras pensija ir 140 eiro. Naudas izspiešana turpinājusies vairāk nekā gadu, taču pārtiku cietušajai piegādāja tikai sākumā, tāpēc viņa iztiku sāka pelnīt, lasot mežā ogas.

"Vienreiz atbrauc, es mežā. 40 eiro viņiem pie draudzenes atstāju. Un viņi man jautā, kāpēc tik maz atstāju. Bet kā man dzīvot?" turpināja cietusī, kurai no pārīdarītājiem bail vairs neesot, lai gan iepriekš viņai esot draudēts ar izrēķināšanos, ja pensionāre vērsīsies policijā.

Sievietei mājās vests alkohols par kuru prasīta nauda, taču to viņa nesot lietojusi un lējusi ārā.

Cietusī teica, ka tikusi arī sista. "Sēžu ar draudzeni, ieskrien maskā, boksa cimdos un sāk sist," stāstīja sieviete. Fizisko spēku pret viņu pielietojis Sergejs Puķe, savukārt Dzintars Buks bijis "mierīgāks", visi klausījušies Tokmačova pavēlēm, pauda pensionāre.

Attēls no vietas, kur tikuši turēti nolaupītie cilvēki / Valsts policija

Pašlaik sievietei ir noformēts maznodrošinātās statuss un viņa saņem atbalstu no pašvaldības.

Jau vēstīts, ka uz pirmo tiesas sēdi, kurā bija paredzēts skatīt lietu pret personu grupu, kas vairāku gadu garumā nodarbojās ar naudas izspiešanu no personām, bija ieradušies vairāki cietušie, kā arī visi septiņi apsūdzētie, divi no viņiem -Tokmačovs un Puķe - uz tiesas zāli tika konvojēti.

Apsūdzētie ir Tokmačovs, Puķe, Buks, Danata Gorodecka, Tatjana Rokitina, Rihards Bumbieris un Anna Leitmane. Personas savu vainu neatzīst.

Jau vēstīts, ka šā gada maijā Zemgales tiesas apgabala prokuratūras prokurore tiesai nodeva krimināllietu pret personu grupu, kas vairāku gadu garumā nodarbojās ar naudas izspiešanu no personām, kas, galvenokārt, no apsūdzētajām personām bija iegādājušās nelikumīgus alkoholiskos dzērienus un cigaretes.

Kā toreiz informēja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Kristīne Sutugina, vairākas cietušās personas tika nolaupītas, lietojot vardarbību un draudus. Personu grupa ilgstoši un vairākkārt atņēma personām iespēju brīvi noteikt savu atrašanās vietu. Dažiem no cietušajiem izdevās aizmukt no pāridarītājiem, taču apsūdzētie viņus uzmeklēja un atveda atpakaļ uz nekustamo īpašumu Jelgavas novada Līvbērzes pagastā.

Personu grupa izdarīja cilvēku tirdzniecību.

Noziedzīgie nodarījumi īstenoti sākot no 2013. gada līdz 2016. gada jūlija otrajai pusei. Par prettiesiskiem atzīti 33 noziedzīgi nodarījumi. Krimināllietā par cietušām oficiāli atzītas 13 personas. Deviņas personas nevēlējās, lai tās atzīst par cietušām personām.

Aplēsts, ka kopumā cietušajām personām nodarīts mantiskais kaitējums gandrīz 40 000 eiro apmērā.