Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Palielinājies nepilngadīgo noziedznieku skaits, meiteņu kļūst vairāk

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Pirms gadiem desmit policisti brīdināja, ka nepieskatīti un nenodarbināti bērni vasarā noraujas kā no ķēdes un pastrādā vairāk pārkāpumu, lai nebūtu jāsaka – noziegumu. Saskaņā ar policijas ikgadējiem pārskatiem par nepilngadīgo noziedzības stāvokli nevarētu sacīt, ka gados jauno likumpārkāpēju būtu kļuvis daudz vairāk. Pērn salīdzinājumā ar 2015. gadu gan vērojams reģistrēto nepilngadīgo izdarīto noziedzīgo nodarījumu skaita pieaugums, bet tas bijis neliels.

Valsts policijas pārskatā norādīts, ka palielinājies nepilngadīgo personu skaits, kuras izdarījušas noziedzīgus nodarījumus - 678 (+76). Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, 2016. gadā nepilngadīgie visbiežāk ir izdarījuši noziedzīgus nodarījumus pret īpašumu - 77 procenti (-5 procenti), par vienu procentu samazinājies noziedzīgu nodarījumu skaits, kas saistīti ar apreibinošu vielu lietošanu, iegādāšanos, glabāšanu, izgatavošanu, pārvadāšanu un pārsūtīšanu. Palielinājies noziedzīgo nodarījumu skaits pret personas veselību, tikumību un dzimumneaizskaramību, kā arī pēc Krimināllikuma panta par huligānismu notiesāto skaits.

Noziegumus pastrādājuši galvenokārt zēni - 88 procentos gadījumu, bet palielinājies mazāk smago un smago noziegumu skaits, kurus izdarījušas meitenes. 2015. gadā zēni izdarīja 92 procentus noziegumu, savukārt meitenes - tikai astoņus.

Pērn pirmās iestādes tiesas pieņēmušas lēmumus par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu nepilngadīgām personām vecumā no 11 līdz 18 gadiem un vienu lēmumu par medicīniska rakstura piespiedu līdzekli nepilngadīgajam. Saskaņā ar likumu 11 gadu ir vecums, no kāda var sākt «audzināt» bērnu, izmantojot likuma bardzību, lai kāda tā būtu: izteikt brīdinājumu; uzlikt par pienākumu atvainoties cietušajam; uzlikt par pienākumu ar savu darbu novērst radītā kaitējuma sekas; no 15 gadu vecuma, ja bērnam ir savi ienākumi, - uzlikt par pienākumu atlīdzināt nodarīto zaudējumu; noteikt uzvedības ierobežojumus; uzlikt par pienākumu veikt sabiedrisko darbu; ievietot bērnu sociālās korekcijas izglītības iestādē.

Ieslodzījuma vietu pārvaldē Neatkarīgo informēja, ka Cēsu Audzināšanas iestādē nepilngadīgajiem šobrīd uzturas 39 jaunieši. Jaunākajam puisim ir 16 gadu, bet trešā daļa no visiem puišiem ir 18 gadu veci. Noziegumi, par ko viņi izcieš sodu, ir gan sevišķi smagu noziegumu izdarīšana, laupīšana, dzimumtieksmes apmierināšana netiklā veidā, gan zādzības. Šajā iestādē puiši var uzturēties līdz 25 gadu vecumam (piemēram, pabeigt skolu u. tml.).

Pagājušajā gadā tika notiesāti 377 nepilngadīgie (-36), no kuriem 23 (+8) nepilngadīgajiem tika piemēroti audzinoša rakstura piespiedu līdzekļi. Arī atrodoties Valsts policijas mazgadīgo likumpārkāpēju prevencijas uzskaitē, 194 (par 27 vairāk nekā 2015. gadā) nepilngadīgie izdarīja noziedzīgus nodarījumus, bet 250 (+46) - administratīvus pārkāpumus.

Par sistemātisku klaiņošanu aizturēti 162 bērni vecumā no septiņiem līdz 18 gadiem, savukārt 37 bērni vecumā no septiņiem līdz 14 gadiem izdarīja smagus vai sevišķi smagus noziegumus vai atkārtoti izdarīja noziedzīgus nodarījumus. Tas ir par 19 nepilngadīgajiem mazāk nekā 2015. gadā. Iespējams, palīdzējuši policijas un citu iestāžu veiktie preventīvie pasākumi, bet varbūt vairāk bērnu izbraucis uz ārzemēm.

Pirms diviem gadiem 56 bērni vecumā no septiņiem līdz 14 gadiem izdarīja smagus vai sevišķi smagus noziegumus vai atkārtoti izdarīja noziedzīgus nodarījumus. Vājš mierinājums, bet 2014. gadā šādu pārkāpēju skaits bija par diviem vairāk.