Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Mazā Ivana meklēšanā atklāti trūkumi

© Ekrānšāviņš/LNT

Valsts policija (VP), izvērtējot un analizējot Ivana Berladina meklēšanas gaitu, kā vienu no vājajiem punktiem atzīmē nepietiekamu materiāli tehnisko nodrošinājumu. Tāpat atklājies, ka viens no policistiem pārkāpis darba instrukcijas, tāpēc viņš šobrīd atstādināts no amata.

Kopējā situācijas analīze prasīs zināmu laiku, jo datu apjoms ir milzīgs. Šķiet, pirmo reizi Latvijā meklēšanas pasākumos iesaistījās tik vērienīgs cilvēku skaits (tiek minēti 4000 un pat vairāk cilvēku), kā arī informācijas apjoms, ko sabiedrība sniedza pārbaudei policijai, bija ārkārtīgi plašs, norāda VP pārstāve Sigita Pildava. VP saņēmusi milzum daudz zvanu uz norādītajiem tālruņiem un informāciju vai videofailus, kas tika sūtīta uz īpaši izveidoto e-pastu puikaliepaja@iem.gov.lv.

facebook.com/Gints Eisters

Šobrīd uzsāktās dienesta pārbaudes laikā Iekšējās kontroles birojs sadarbībā ar Galvenās Kārtības policijas pārvaldes darbiniekiem vērtēs visu ienākušo informāciju, tās apriti un sadarbību ar citām struktūrām. Ir jau atklājies viens gadījums, kad policists, pieņemot informāciju par iespējamo bērna atrašanās vietu iepriekšējā dienā, ko it kā esot apgalvojis cits cilvēks, nenodeva to tālāk meklēšanas grupai, tādējādi rupji pārkāpjot sava darba instrukcijas. Ir uzsākta disciplinārlieta, un amatpersona ir atstādināta no dienesta pienākumu pildīšanas.

VP priekšnieks Ints Ķuzis uzdevis izanalizēt arī materiāli tehnisko aprīkojumu vai tā trūkumu, kas bija svarīgi darba organizēšanai. Jau šobrīd ir skaidrs, ka ir vairākas tiešām būtiskas lietas, kuras līdzīgos gadījumos būtu jānodrošina, piemēram, mobilais štābs, pārvietojami printeri, alternatīvas strāvas padeves vietā, kur nav pieejama elektrība, apgaismojums, tāfele, interneta sakaru nodrošinājums un daudzas citas praktiskas lietas. Tāpat būtu nepieciešams dzeramais ūdens un pārvietojamās tualetes tur, kur daudz brīvprātīgo pārmeklē kādu rajonu.

«No katras šādas ļoti sāpīgas situācijas mums ir jāspēj gūt mācību, lai nākotnē nekas tamlīdzīgs vairs neatkārtotos. Un pat ja, nedod dievs, tās atkārtojas, lai mēs esam labāk sagatavoti tikt ar tām galā pēc iespējas efektīvāk,» uzsver I. Ķuzis.