Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Auto zādzību tendences Latvijā: Kādus spēkratus iecienījuši garnadži?

© Lauris Aizupietis/ F64 Photo Agency

Lai gan dažos Latvijas reģionos ir samazinājies zagto automašīnu skaits, tomēr Valsts policijas apkopotā statistika liecina, ka automašīnu zādzības pieaug. Salīdzinot šā gada pirmo pusgadu ar šo pašu laika posmu pērn, Valsts policija kopumā fiksējusi par 72 automašīnu zādzību gadījumiem vairāk nekā pagājušogad. Garnadži īpaši iecienījuši Latvijā populārākos auto – BMW, Audi un VW markas spēkratus, kurus pēc tam pārdod vai realizē detaļās.

Kā liecina Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes 2.nodaļas darbinieku apkopotā informācija, salīdzinot ar pērnā gada pirmo pusi, šī gada pirmajos sešos mēnešos automašīnu zādzību skaits ir nedaudz pieaudzis. Kopā šī gada sešos mēnešos reģistrētas 428 spēkratu zādzības, bet pērn šajā pat laika posmā - 356. Tiesa, lielāko pieaugumu automašīnu zādzību skaitā var novērot Rīgas reģionā - šogad sešos mēnešos fiksētas 315 automašīnu zādzības, kas ir par 91 vairāk nekā pērn - 224.

Iemesli automašīnu zādzībām ir vairāki, tomēr galvenokārt var izcelt divus - parasti automašīnas, kuras ir jaunākas par septiņiem gadiem, tiek zagtas, lai tās varētu pārdot tālāk, savukārt vecāka izlaiduma gada auto - tiek izjaukti un realizēti detaļās. Jāpiebilst, ka zagļi mēdz zagt auto arī ar mērķi veikt noziedzīgus nodarījumus.

Tāpat jāizceļ, ka, veicot automašīnu zādzību gadījumu izpēti, var secināt, ka 2017.gadā Latvijā ir būtiski palielinājies to automašīnu zādzību skaits, kuras ir aprīkotas ar “Keyless Go” sistēmu. Visvairāk tiek zagtas Nissan X TRAIL, Subaru Legacy, Volvo XC, Toyota Rav 4, kā arī dažādu modeļu BMW Audi un VW automašīnas. Pārsvarā visas šīs nozagtās automašīnas ir 2010.gada izlaiduma un jaunākas.

Lai gan detaļām zagļi lielākoties iekāro vecāka izlaiduma gada automašīnas, tās tomēr ir Latvijā visbiežāk sastopamās automašīnu markas, jo šo spēkratu detaļu pieprasījums tirgū ir lielāks. Starp līderēm - dažādu modeļu Audi un BMW marku automašīnām, var sastapt arī Toyota Avensis, Toyota Corolla un Honda Civic markas transportlīdzekļus, kurus garnadži knaši nozog, izjauc un pārdod detaļās.

Tirgū vispopulārākie un pieprasītākie ir tieši priekšējie automašīnas lukturi, tāpat zagto auto detaļu tirgus piedāvājumā var atrast arī auto dzinēja ritošās daļas un virsbūves detaļas. Iegūtās rezerves detaļas visbiežāk tiek nelegāli realizētas ar auto servisu un autokapsētu starpniecību. Bet detaļas, kurām nav īpašu numuru vai citu atpazīstamības pazīmju, iespējams pārdot arī caur dažādiem sludinājumiem un interneta forumiem. Tiesa, zagtās automašīnas realizācija lielākoties ir atkarīga no noziedzīgā grupējuma darba specifikas, pieejamās tehnikas un kontaktiem.

Tāpat jāpiemin, ka zagtie auto lielākoties nepaliek Latvijā, bet tiek izvesti uz citām valstīm. Nozagto automašīnu tirdzniecības valstis ir dažādas - gan Eiropas Savienības valstis, gan Krievija, Tadžikistāna. Tomēr šobrīd Latvijā ar automašīnu, tostarp arī to detaļu zādzību, nodarbojas Lietuvas noziedzīgie grupējumi, līdz ar to, nozagtie spēkrati lielākoties tiek pārdzīti uz Lietuvu, kur tie tiek novietoti garāžās vai nelegālos auto servisos. Savukārt šajos servisos pie mehāniskajiem transportlīdzekļiem ķeras klāt personas, kurām auto remonts nav svešs un spēkrats drīz vien tiek izjaukts, lai detaļas tālāk pārdotu tirgū.

Valsts policija

Lai nemanīti Latvijā zagtās automašīnas izvestu no valsts, tām nereti tiek pārveidoti agregātnumuri no jau iznīcinātiem spēkratiem, kuri vizuāli un pēc izlaiduma gada atbilst nozagtajai automašīnai. Tādējādi tiek radīts klons - mašīna ar viltotiem dokumentiem, kura tiek reģistrēta kā atjaunota.

Pastāv uzskats, ka automašīnas, tostarp arī to detaļas, visbiežāk tiek zagtas naktīs. Tiesa, izmantojot nakts aizsegu, zagļiem ir vieglāk nozagt automašīnu nepamanītiem, kā arī ceļu satiksme nakts laikā nav intensīva. Tomēr jāatceras, ka mūsdienu tehnoloģijas ļauj garnadžiem iegūt savā īpašuma tieši tās automašīnas, kurām nav papildu aizsardzības sistēmas. Līdz ar to, zagļiem arī dienas gaisma netraucē veikt automašīnas zādzību nepamanītiem.

Tāpat policija atgādina, ka arī mūsdienu jaunās tehnoloģijas ne vienmēr pasargās spēkratu no nozagšanas riskiem - zaglim ar attiecīgu, mūsdienīgu tehniku automašīnu izdodas aizdzīt daudz ātrāk, nenodarot automašīnai vizuālus bojājumus un tādējādi neraisot aizdomas apkārtējos cilvēkos.