Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Apcietina patēvu, aizdomas arī par seksuālu vardarbību pret zēnu

© Valsts policija

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvalde sākusi kriminālprocesu par cietsirdīgu un vardarbīgu apiešanos ar 12 gadus vecu zēnu, kuru fiziski un emocionāli iespaidojis patēvs. Iespējams, pret zēnu vērsta arī seksuālā vardarbība, tas tiks noskaidrots izmeklēšanas gaitā. Aizdomas par vardarbību pret zēnu radušās ārstei, pie kuras uz konsultāciju bērns bija atnācis kopā ar māti.

Zēns mācās Rīgā, taču vasaras brīvdienās atbraucis pie savas mātes, kura kopā ar savu dzīvesbiedru dzīvo Ventspilī. Ne bērna māte, ne citi radinieki par vardarbību nevienam nebija ziņojuši, un tikai jūlija beigās, kad zēns kopā ar māti devies pie ārstes, viņa vizītes laikā pamanījusi uz zēna ķermeņa zilumus un skrāpējumus, tāpēc uzreiz piezvanījusi sociālajam darbiniekam. Speciālists pēc tikšanās ar zēnu un viņa mammu, noskaidrojot, ka pie zēna sasitumiem vainojams patēvs, piedāvājis ģimenei apmesties krīzes centrā. Arī krīzes centrā zēnu apskatījis ārsts, kurš konstatēja vēl citus miesas bojājumus, tāpēc zēns ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigādi tika nogādāts Rīgā, Bērnu slimnīcā. Mediķi un sociālais dienests ziņoja policijai un Ventspils bāriņtiesai.

«Mēs saņēmām informāciju no sociālā dienesta un noskaidrojām, ka šī ģimene nav bijusi mūsu dienestu redzes lokā, ne māte, kura ir nedzirdīga, ne arī zēns, jo viņš dzīvo pie vecāsmātes Rīgā un arī mācās skolā Rīgā,» Neatkarīgajai pastāstīja Ventspils bāriņtiesas priekšsēdētāja Zaiga Rudņicka. «Pašlaik, pēc visu iesaistīto dienestu sniegtās informācijas, mēs varam secināt, ka zēns ir cietis no emocionālās un fiziskās vardarbības, savukārt par seksuālo vardarbību pastāv aizdomas, kurām pašlaik nav apstiprinājuma. Vēlos uzsvērt, ka seksuālai vardarbībai ir dažādas izpausmes, tāpēc gan mēs, gan policija, gan piesaistītie eksperti strādās, lai noskaidrotu, kas patiesībā ar zēnu noticis. Jau tagad ir skaidrs, ka viņš ir cietis no vardarbības.»

No sarunas ar zēni māti sociālie darbinieki sapratuši, ka arī viņa cietusi no sava dzīvesbiedra vardarbības, baidījusies no viņa, taču, vai tas ir bijis iemesls, kāpēc viņa kā zēna māte nav nekur ziņojusi vai vērsusies pēc palīdzības, noskaidrosies izmeklēšanā. Pašlaik zēna māte ir cietušā statusā. Situāciju sarežģī fakts, ka ar sievieti var sarunāties tikai ar tulka palīdzību vai sarakstoties, savukārt cietušais zēns ir vājdzirdīgs. Policijai arī būs jānoskaidro, vai māte zināja par vardarbību pret bērnu un to slēpa, jo arī par to likumā ir noteikta atbildība. «Pagaidām zēna mātei nav apturētas aizgādības tiesības pār zēnu, jo viņa piekrita gan doties uz krīzes centru, gan sadarboties. Mūsu rīcībā pašlaik nav tādas informācijas, ka zēns būtu izvarots, tiek izteiktas aizdomas, taču jāsagaida tiesu medicīnas ekspertu slēdziens, lai varam runāt par šo nodarījumu. Jebkurā gadījumā zēns ir smagi cietis, un pašlaik viņš atveseļojas slimnīcā, mēs esam arī nodevuši visu informāciju Rīgas bāriņtiesai, lai zēns saņemtu visu nepieciešamo palīdzību savā dzīvesvietā,» saka Z. Rudņicka.

Valsts policijā par notikušo ir uzsākts kriminālprocess par cietsirdīgu un vardarbīgu apiešanos ar mazgadīgo, ja tam nodarītas fiziskas vai psihiskas ciešanas un ja tās nodarījušas personas, no kurām cietušais ir materiāli vai citādi atkarīgs. Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes vecākā speciāliste Madara Šeršņova Neatkarīgajai pastāstīja, ka Valsts policijā informācija saņemta no ārstniecības iestādes par to, ka tur ir ievietots 12 gadus vecs zēns, kuram konstatēti miesas bojājumi. Uz aizdomu pamata par miesas bojājumu nodarīšanu ir aizturēts zēna patēvs. Tiesa viņam piemērojusi apcietinājumu.