Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Iespējams, Zolitūdes traģēdijas izskatīšana būs jāsāk no sākuma

© F64

Uzsākot iztiesāt Zolitūdes krimināllietu 2015. gada decembrī, tika izteiktas prognozes, ka uz ātru procesu cerēt nevar.

Laiku pa laikam izskanējis atšķirīgs vērtējums procesa gaitai - gan, ka tas ir pārāk lēns, gan, ka krimināllietas izskatīšana rit saprātīgā tempā. Traģēdijā cietušie sāk bažīties, vai krimināllietas izskatīšanu nenāksies sākt no nulles, ja tiks mainīts tiesas sastāvs, jo pārtraukumi starp tiesas sēdēm ieilgst un tagad vienai no tiesnesēm ir noteikta diezgan ilga darbnespēja. Arī prokurori nav atbrīvoti no citām lietām, un tas neveicina šīs lietas, kuras materiāli apkopoti 80 sējumos, ātrāku izskatīšanu.

Uzsākot krimināllietas izskatīšanu, viens no valsts apsūdzības uzrādītājiem Agris Skradailis izteicās, ka tā ilgs «viennozīmīgi vairāk par gadu». Advokāts Aldis Gobzems, kurš pārstāv vairāk nekā 50 cietušo, savās prognozēs bija pesimistiskāks un runāja par daudziem gadiem. Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers iepriekš pieļāva, ka šīs lietas iztiesāšana aizņems vismaz gadu, bet Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētājs Erlens Ernstsons, kura vadībā tiesa šo krimināllietu iztiesā, konkrētu laiku atturējās nosaukt, bet arī gadu atzina par pārāk optimistisku prognozi.

Jau pēc pirmās tiesas sēdes nākamo nozīmēja pēc vairākiem mēnešiem - 2016. gada martā. Tagad tiesai vajadzēja atsākties 29. augustā, bet Latvijas tiesu portālā publicētā informācija liecina, ka sakarā ar tiesneses Dzintras Zemitānes darbnespēju lietas iztiesāšanas laiks tiek mainīts uz 2017. gada 17. oktobri. Tādējādi no augusta beigām līdz 17. oktobrim nenotiks 21 plānotā tiesas sēde. Tiesas sēde šajā krimināllietā bija paredzēta arī 21. jūnijā, bet attaisnojošu iemeslu dēļ neieradās apsūdzētais, un tiesas sēdē tika nolemts krimināllietas iztiesāšanu atlikt uz 29. augustu. Kopumā pārtraukums būs ildzis mēnešus četrus.

Nākamgad Zolitūdes krimināllietā saskaņotais tiesas sēžu grafiks paredz 100 tiesas sēžu - dažu mēnesi 12, arī 14 sēžu, citos trīs, septiņas vai sešas sēdes. Vismazāk tiesas sēžu paredzēts septembrī (3), decembrī (6), maijā (7) un janvārī (8).