Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Tukuma laupīšanas lietā notiesātais neapmierināts ar apstākļiem Centrālcietumā

© Kaspars Krafts/ F64 Photo Agency

Administratīvā apgabaltiesa rakstveida procesā šonedēļ izskatīja un 26.septembrī paziņos spriedumu Edgara Paruškina apelācijas sūdzībā par apstākļiem Rīgas Centrālcietumā.

Paruškins vienotajā Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas un Tukumā notikušo zādzību un laupīšanu lietā tika apsūdzēts Tukuma epizodēs. Paruškinam tiesa piesprieda brīvības atņemšanu uz desmit gadiem.

Pirmās instances tiesā - Administratīvās rajona tiesas Rīgas tiesu namā - ieslodzītā sūdzība par apstākļiem Centrālcietumā tika saņemta 2016.gada augusta beigās. Tiesas spriedums liecina, ka Paruškins sūdzējies, ka laikā no 2014.gada 15.oktobra līdz 2015.gada 15.oktobrim cietumā netika nodrošināta ilgstoša laika pavadīšana ārpus kameras, kā arī atbilstoši apstākļi pastaigu laukumos. No Ieslodzījuma vietu pārvades (IeVP) ieslodzītais pieprasīja kompensāciju par morālo kaitējumu 10 000 eiro apmērā, kā arī 300 eiro kompensāciju par viņam sniegto juridisko palīdzību.

Tiesa, balstoties uz IeVP sniegto informāciju, secināja, ka ieslodzītais minētajā laikā apmeklēja kristīgā rakstura nodarbības, piedalījās cietuma administrācijas organizētajos sporta pasākumos un psihologa rīkotajos pasākumos, apmeklēja lekciju "Kā uzsākt biznesu bez biznesa idejām un būt veiksmīgam" un citus pasākumus. Tiesa piekrita pieteicēja tiesas sēdē norādītajam, ka minētie pasākumi ir par maz, bet norādīja, ka nav pamata atzīt, ka Rīgas Centrālcietuma administrācija nenodrošina laika pavadīšanu ārpus kameras.

Kaspars Krafts/ F64 Photo Agency

Tāpat tiesa norādīja, ka ieslodzītajam bija nodrošināta minimāla cilvēktiesību ievērošana, atļaujot ikdienas pastaigas, kuras nav īsākas par vienu stundu. Tiesa arī nekonstatēja cietuma administrācijas prettiesisku rīcību saistībā ar pastaigu laukumu tehnisko stāvokli, pastaigu laukumu uzkopšanu un drošību laukumos.

Izvērtējot lietas materiālus, tiesa Paruškina pieteikumu pret IeVP noraidīja, uzliekot viņam par pienākumu atmaksāt valstij valsts nodevu par tiesāšanos 28,46 eiro apmērā.

Paruškins tiesas spriedumu pārsūdzēja. Lietu apelācijas instancē šonedēļ skatīja Administratīvā apgabaltiesa. Tiesas priekšsēdētāja palīdze Elīna Kalniņa aģentūru LETA informēja, ka tiesā pabeigta administratīvās lietas izskatīšana pēc būtības un noteikts, ka spriedums tiks pasludināts 26.septembrī.

Jau ziņots, ka Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas lietā kopumā apsūdzētas septiņas personas - par bruņotu laupīšanas uzbrukumu spēļu zālei "Fēnikss" Jēkabpilī 2011.gada janvārī apsūdzētas piecas personas un vēl divas - par šīs grupas dalībnieku agrākiem noziegumiem, kas pastrādāti Tukumā un Jūrmalā. Paruškins apsūdzēts par epizodēm Tukumā.