Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Austrumu slimnīcas kriminālprocesi: KNAB vērtē neiroķirurga Ozoliņa darbības

© F64

Vienā no kriminālprocesiem par iespējamu korupciju Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) vērtē neiroķirurga Henrija Ozoliņa darbības.

Pats Ozoliņš aģentūrai LETA teica, ka viņam aizliegts sniegt komentārus par šo jautājumu. "Man pašlaik aizliegts komentēt, jo esmu parakstījies," uzsvēra neiroķirurgs.

RAKUS mājaslapā ievietotā informācija liecina, ka Ozoliņš ir stacionāra Gaiļezera Neiroloģijas un neiroķirurģijas klīnikas Neiroķirurģijas nodaļas speciālists. Viņa darbības sfēras ir neiroonkoloģija, hipofīzes adenomas, vertebroloģija, neirotraumas un hidrocefālija.

KNAB nesen sāka divus kriminālprocesus par iespējamo korupciju RAKUS, un šajās lietās kopumā figurē četri cilvēki. RAKUS aģentūrai LETA apliecināja, ka viens no šajās lietās iesaistītajiem ārstiem ir atstādināts, tomēr slimnīcā šī ārsta vārdu neatklāja.

KNAB nesen informēja, ka viens kriminālprocess sākts par prettiesisku labumu pieprasīšanu un pieņemšanu. Šajā lietā viena persona ir atzīta par aizdomās turēto un tai piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

F64 Photo Agency

Otrs kriminālprocess sākts par kukuļņemšanas organizēšanu un kukuļdošanu. Šajā kriminālprocesā divas personas ir atzītas par aizdomās turētām un vienai personai piemērots personas, pret kuru sākts kriminālprocess, statuss. Personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Atsaucoties uz neoficiālu informāciju, Latvijas Televīzija vēstīja, ka viens no iepriekšminētajiem kriminālprocesiem sākts pēc tam, kad pacients ziņojis, ka stacionāra "Gaiļezers" ķirurgs viņam prasījis naudu par valsts apmaksātu operāciju. Savukārt otrs KNAB sāktais kriminālprocess esot par to, ka darbnespējas komisijas ārsti, iespējams, guvuši prettiesisku labumu par invaliditātes piešķiršanu. Arī šajā gadījumā par prasīto kukuli esot ziņojis pacients.

Jau ziņots, ka šī nav pirmā reize, kad KNAB pievērsis uzmanību šai slimnīcai. Šogad aprīlī prokuratūra nodeva Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai iepriekš KNAB izmeklētu krimināllietu, kurā saistībā ar prettiesiska labuma pieņemšanu no pacientiem apsūdzēti seši šīs slimnīcas medicīnas darbinieki. Prokuratūra uzskata, ka lietā figurē 20 epizodes, un slimnīcai nodarīti zaudējumi 12 000 eiro apmērā.

Prokurore tiesai nodevusi krimināllietu pret sešiem slimnīcas Diagnostiskās radioloģijas centra stacionāra "Gaiļezers" diagnostisko radioloģijas nodaļu darbiniekiem un kādas citas stacionāra "Gaiļezers" nodaļas darbinieku.

Medicīnas darbiniekiem, apejot noteikto pacientu reģistrēšanas kārtību, veicot izmeklējumus ar magnētisko rezonansi 121 pacientam, slimnīcai nodarīts zaudējums ne mazāk kā 12 396,45 eiro apmērā.

Šo lietu tiesa skatīs nākamā gada 7.martā.

Tāpat pagājušajā gadā lielu sabiedrības ievērību izpelnījās kriminālprocess, kurā figurēja toreizējais veselības ministrs Guntis Belēvičs un pašreizējais Latvijas Onkoloģijas centra (LOC) galvenais ārsts Viesturs Krūmiņš.

Lieta bija sākta par Belēviča iespējamo likumpārkāpumu, apejot pacientiem noteikto rindas kārtību LOC. Pēc šī skandāla Belēvičs pērn jūnija sākumā atkāpās no veselības ministra amata. KNAB gan šo kriminālprocesu pērn rudenī izbeidza.

Iepriekšējos gados KNAB sācis arī kriminālprocesus par koruptīviem noziegumiem Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā.