Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Tiesā patēvu par gadiem ilgu seksuālu varmācību

© Jānis Saliņš, F64 Photo Agency

Jēkabpils rajona tiesa lietu par gadiem ilgušu seksuālu vardarbību pret bērnu izskata slēgtā tiesas sēdē, tāpēc šīs lietas detaļas sabiedrībai paliks aizklātas. Tiesā šā iemesla dēļ arī neatklāj, kāds ir prokurora pieprasītais sods apsūdzētajam.

Prokuratūra tiesai krimināllietu par patēva ilgstošu seksuālu vardarbību pret bērnu nodeva šā gada jūnija beigās. Krimināllietā ir viena apsūdzētā persona pēc Krimināllikuma 160. panta sestās daļas. Lēmumā par krimināllietas nodošanu tiesai teikts, ka kāds patēvs izmantoja sešpadsmit gadu vecumu nesasniegušas personas bezpalīdzības stāvokli, un, lietojot vardarbību un draudus, ilgstoši realizēja seksuālu vardarbību pret bērnu. Apsūdzētais noziedzīgās darbības veica pret cietušās personas gribu laika periodā no 2007. gada līdz 2008. gadam un no 2010. gada jūnija līdz 2015. gada jūlijam. Jēkabpils rajona tiesa lietu sākusi izskatīt šoruden, un vakar tiesā sākas tiesu debates, un lietas izskatīšana turpināsies pēc nedēļas.

Šī lieta nav vienīgā, kur bērni cietuši no vardarbības un seksuāliem noziegumiem. Iekšlietu ministrijas dati liecina, ka šāgada sešos mēnešos pieņemti lēmumi atzīt 270 bērnus par cietušiem noziedzīgos nodarījumos, no tiem mazgadīgi cietušie ir 137, kas ir par 63 bērniem vairāk, ja salīdzina ar 2016. gada sešiem mēnešiem. Divi bērni šogad noslepkavoti, desmit bērniem nodarīts tīšs vidēja smaguma miesas bojājums, 19 bērniem - tīšs viegls miesas bojājums, vienam bērnam - miesas bojājums aiz neuzmanības, četrus bērnus draudēts nogalināt. Tikai šāgada sešos mēnešos 66 bērni cietuši no seksuālās vardarbības, tostarp 11 bērni no izvarošanas, bet 60 bērni no cietsirdības un vardarbības.

Šā gada sešos mēnešos, salīdzinājumā ar pagājušā gada sešiem mēnešiem, visbiežāk bērni cietuši no noziedzīgiem nodarījumiem pret tikumību un dzimumneaizskaramību - 28,5 procenti no noziegumiem pret bērniem. Pēc noziedzīga nodarījuma izdarīšanas vietas, bērni visbiežāk cietuši dzīvoklī, dzīvojamā mājā, tālāk seko pilsēta, iela, deviņi bērni cietuši mācību iestādē.

Pēc Krimināllikuma 161. panta, tas ir, seksuāla rakstura darbības ar personu, kura nav sasniegusi 16 gadu vecumu, kopumā uzsākti 27 kriminālprocesi (par atklātiem tiek uzskaitīti 15 kriminālprocesi), par pavešanu netiklībā uzsākti 18 kriminālprocesi, bet par pamudināšana iesaistīties seksuālās darbībās valstī kopumā uzsākti trīs kriminālprocesi.

Savukārt visa 2016. gada laikā noziegumos cietuši 564 bērni, no tiem mazgadīgie - 298, kas ir par 19 bērniem vairāk nekā 2015. gadā. Pagājušajā gadā visbiežāk bērni cietuši no noziedzīgiem nodarījumiem pret tikumību un dzimumneaizskaramību - 26 procenti no visiem noziegumiem, tam seko mantiski nodarījumi, cietsirdība un vardarbība, un nodarījumi pret dzīvību un veselību. Valsts policija norāda, ka, palielinoties bērnu vecumam, pieaug risks ciest no noziedzīgiem nodarījumiem pret tikumību. Visbiežāk no šiem noziedzīgajiem nodarījumiem cieš meitenes, zēni retāk.