Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Divi Latvijas pilsoņi aizturēti starptautiskas cigarešu kontrabandas operācijas laikā

© AFP/ SCANPIX

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas policijas pārvaldes un Eiropas Savienības Tiesu sadarbības vienības ("Eurojust") koordinētu tiesiskās sadarbības pasākumu ietvaros novembra beigās Latvijā un Nīderlandē par cigarešu kontrabandu aizturēti divi Latvijas pilsoņi.

Kopīgās procesuālās darbības īstenotas, pamatojoties uz Vācijā sāktu kriminālprocesu. Sadarbojoties Muitas policijas pārvaldes un Hamburgas Muitas izmeklēšanas biroja amatpersonām, Latvijā veiktas septiņas kratīšanas Rīgā, Auces novadā, Balvos un Līvānos. Kratīšanu laikā izņemti dažādi dokumenti un citi ar Vācijā izmeklējamu noziedzīgu nodarījumu saistīti priekšmeti.

Sadarbībā ar Valsts policiju aizturēti divi Latvijas pilsoņi, attiecībā uz kuriem Vācijā ir izdots apcietināšanas orderis.

"Eurojust" koordinētie izmeklēšanas pasākumi uzsākti par 2015.gada decembrī Vācijā izdarītu noziedzīgu nodarījumu, kad Lībekā Trāvemindes ostā tika aizturēts Latvijā reģistrēts kravas automobilis, kurā atklāja 9,36 miljonus kontrabandas cigarešu "L&M Red" bez akcīzes markām, ar uzrakstu "duty free" un brīdinošiem norādījumiem angļu valodā. Kravas pavaddokumentos bija informācija, ka kravā atrodas 26 paletes ar iespiedtehnikas precēm/papīriem, ko bija paredzēts no Latvijas nogādāt uz kādu uzņēmumu Nīderlandē. Veicot izņemto cigarešu ekspertīzi, tika konstatēts, ka cigaretes ir viltotas un to izcelsmes vieta nav zināma.

Atbilstoši Vācijas tiesību aktiem aprēķinātā nenomaksāto nodokļu kopsumma ir gandrīz divi miljoni eiro.