Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Policija atklāj vērienīgu nelikumīgo ieroču glabāšanas vietu

© Scanpix

Turpinot darbu šaujamieroču nelikumīgās aprites apkarošanas jomā, Valsts policija 24. novembrī Salas novadā atrada un izņēma dažāda kalibra šaujamieročus, to munīciju, sprāgstvielas, kā arī šaujamieroču sastāvdaļas. Veicot operatīvos pasākumus, izdevās atrast nelikumīgo ieroču uzglabāšanas vietu. To darot, policija cīnās arī ar šāda bruņojuma realizācijas iespējamām sekām – potenciālu noziegumu veikšanu, tai skaitā terorismu.

24. novembrī Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes amatpersonas trijās dzīvojamās mājās Salas novadā konstatēja nelikumīgu šaujamieroču glabātuvi, kur izņēma 362 dažāda kalibra šaujamieroču munīciju, sešas pistoles, 13 garstobra šaujamieročus, 69 dažādas šaujamieroču sastāvdaļas un 500 gramus sprāgstvielas. Kratīšanas laikā izņemti arī 80 sprādzienbīstami priekšmeti, kas nodoti Nacionālo bruņoto spēku speciālistiem iznīcināšanai. Tāpat likumsargi privātmāju teritorijās konstatēja, ka izņemtie ieroči un to sastāvdaļas ne tikai tika glabātas, bet arī pašrocīgi pārveidotas un atjaunotas.

Par pretlikumīgu ieroču apriti pret 1949., 1968. un 1972. gadā dzimušiem vīriešiem uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 233. panta otrās daļas - par šaujamieroča, šaujamieroča būtisko sastāvdaļu, šaujamieroča munīcijas, lielas enerģijas pneimatiskā ieroča izgatavošanu, remontēšanu, glabāšanu vai realizēšanu. Par šādu noziegumu likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai naudas sods.

Aizturētajiem vīriešiem piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

F64

Viena no Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes prioritātēm ir šaujamieroču nelikumīga aprites apkarošana. Katru gadu tiek veikta pastāvīga kontrole un virkne izmeklēšanas darbību, kuru rezultātā šogad jau ir atrasti un izņemti 107 dažāda veida šaujamieroči, 16 742 dažāda kalibra munīciju, 1 537 dažāda veida sprādzienbīstamo priekšmetu, 244,77 kilogrami dažāda veida sprāgstvielas, 379 šaujamieroču būtiskās sastāvdaļas.