Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Bijušo Talsu mēru sauc pie kriminālatbildības par fiktīvu nodarbināšanu

© pixabay.com

Talsu rajona prokuratūra saukusi pie kriminālatbildības bijušo Talsu novada domes priekšsēdētāju, tagadējo domes deputātu Aivaru Lācaru ("Talsu novada attīstībai") saistībā ar, iespējams, fiktīvu šofera nodarbināšanu pašvaldībā.

2017.gada novembrī Talsu rajona prokuratūrā no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) kriminālvajāšanas sākšanai saņemts kriminālprocess, kurā Talsu rajona prokuratūras prokurore pie kriminālatbildības saukusi divas personas - bijušo Talsu novada domes darbinieku un amatpersonu, informēja prokuratūras preses pārstāve Una Rēķe. Šomēnes tiek plānota pirmstiesas procesa pabeigšana, bet nolūkā nodrošināt izmeklēšanas noslēpumu pašlaik prokuratūra detalizētāku informāciju nevar sniegt, skaidroja Rēķe.

Talsu novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Anna Ķīviča aģentūrai LETA apstiprināja, ka ir ierosināts šāds kriminālprocess par, iespējams, fiktīvu šofera nodarbināšanu, kur pie kriminālatbildības sauktas divas personas - iepriekšējā domes sasaukuma Talsu mērs Lācarus un šoferis. Vaicāta par to, cik ilgā periodā varētu būt notikusi fiktīvā nodarbināšana, pašvaldības pārstāve norādīja, ka "tie ir vairāki mēneši - nav runa par gadiem".

Ar Lācarus aģentūrai LETA pagaidām nav izdevies sazināties.

KNAB galvenā speciāliste sabiedrisko attiecību jautājumos Laura Dūša informēja, ka KNAB izmeklētāja gūtie pierādījumi sniedza pamatojumu uzskatīt, ka Talsu pašvaldībā tikusi nodarbināta persona, kura sistemātiski atradās ārpus darba vietas bez prombūtni apliecinošiem dokumentiem un faktiski nepildīja amata pienākumus, par ko saņēma atalgojumu. KNAB šajā kriminālprocesā rosināja prokuratūru sākt kriminālvajāšanu par Krimināllikuma (KL) 319.panta 2.daļā un KL 177.panta 2.daļā minētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem, kas, iespējams, veikti pašvaldībā. Tie ir KL panti par valsts amatpersonas bezdarbību jeb pienākumu nepildīšanu mantkārīgā nolūkā, ja valsts amatpersona tīši vai aiz nolaidības neizdara darbības, kuras tai pēc likuma vai uzlikta uzdevuma jāizdara, lai novērstu kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm, kā arī par krāpšanu, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās.

Kā ziņots, iepriekšējā domes sasaukuma Talsu novada domes priekšsēdētāja Lācarus pārstāvētā partija "Talsu novada attīstībai" 2017.gada jūnijā notikušajās Talsu domes vēlēšanās ieguva četrus deputātu mandātus un zaudēja varu, paliekot domes opozīcijā. Savukārt sešu citu Talsu novada domē ievēlēto partiju pārstāvji parakstīja vienošanās memorandu par sadarbību. Sadarbības memorandu parakstījuši partijas "Mēs Talsiem un novadam", Latvijas Zemnieku savienības, Latvijas Zaļās partijas, "Vienotības", nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK un Jaunās Konservatīvās partijas pārstāvji, kuriem kopā Talsu novada domē ir 12 no 17 deputātu vietām. Par jauno domes priekšsēdētāju ar 12 balsīm "par" tika ievēlēts Edgars Zelderis ("Mēs Talsiem un novadam"). Ārpus sadarbības memoranda palika Lācarus pārstāvētā partija "Talsu novada attīstībai" ar četriem deputātiem un Latvijas Reģionu apvienība, kas ieguva vienu deputāta vietu.