Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Latvijā mobilos telefonus pērn visbiežak noklausījās pēc VP iniciatīvas

© F64

Pērn mobilos telefonus visbiežāk noklausījās pēc Valsts policijas iniciatīvas, liecina Satversmes aizsardzības biroja (SAB) 2017.gada darbības pārskats.

SAB atrodas iekārta, ar kuru tiesībsargājošās un valsts drošības iestādes veic mobilo telefonu kontroli. Telefonu kontroles rezultātā iegūtie dati tiek nodoti operatīvās darbības subjektam, kas ir konkrēto telefonsarunu pārtveršanas iniciators un saņēmis Augstākās tiesas tiesneša sankciju.

Pērn visbiežāk - 40,4% - telefonu kontrole veikta pēc Valsts policijas iniciatīvas, 19,9% - Drošības policijas, 12,2% - SAB, 10,1% - Valsts robežsardzes, 8,7% - Militārās izlūkošanas un drošības dienesta, 3,3% - Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas policijas, 3,3% - VID Finanšu policijas pārvaldes, 2,1% - Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja.

SAB kompetences un atbildības jomā ietilpst likumīga telefonsarunu kontrole, telefonsarunu kontroles tehnisko parametru un metodikas aizsardzība un iegūtās informācijas aizsardzība pret nesankcionētu izpaušanu līdz tās nodošanai operatīvās darbības subjektam.

Uzraudzību pār sarunu operatīvās noklausīšanās atbilstību likumam veic ģenerālprokurors un viņa īpaši pilnvaroti prokurori. Parlamentāro kontroli šajā jomā realizē Saeimas Nacionālās drošības komisija.

Pārskatā uzsvērts, ka pērn, tāpat kā iepriekšējos gados, SAB nav pieļāvis likumpārkāpumus, nodrošinot mobilo telefonu kontroli.