Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Pirmdien notiks pikets, kurā pieprasīs atbrīvot Gapoņenko

© F64

"Latvijas Krievu savienība" šodien plkst.14 Rīgā, pie Drošības policijas (DP) ēkas, rīkos piketu, pieprasot atbrīvot apcietināto nereģistrētā veidojuma "Nepilsoņu kongress" vadītāju Aleksandru Gapoņenko, teikts LKS izplatītajā paziņojumā masu medijiem.

LKS paziņojumā pausts, ka Gapoņenko esot aizturēts par viņa publikācijām sociālajos tīklos, kurā viņš, atsaucoties uz sarunu ar kādu "amerikāņu draugu", rakstīja, ka šā gada maijā Rīgā tikšot sarīkota provokācija pret krievvalodīgajiem iedzīvotājiem.

Pats Gapoņenko ir pieteicis badastreiku protestā pret "Latvijas drošības iestāžu patvaļu".

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka Gapoņenko aizturēšana 4.aprīlī sāktajā kriminālprocesā nav saistīta ar šo paziņojumu "Facebook" kaut tāpēc vien, ka kriminālprocess bija sākts vēl pirms minētajiem ierakstiem.

DP, neminot aizturētās personas vārdu, aģentūru LETA informēja, ka aizturēšana notikusi kriminālprocesā, kas sākts par darbību, kas vērsta pret Latvijas valstisko neatkarību, suverenitāti, teritoriālo vienotību, valsts varu vai valsts iekārtu Satversmē neparedzētā veidā. Krimināllikums par šādu noziegumu paredz brīvības atņemšanu līdz astoņiem gadiem. Saistībā ar kriminālprocesu Gapoņenko 21.aprīlī tika apcietināts.

Pērn februārī Rīgas tiesas apgabala prokuratūra jau nodeva tiesai citu krimināllietu, kurā Gapoņenko apsūdzēts saistībā ar nacionālā naida un nesaticības izraisīšanu. Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šo lietu skatīs 19.jūnijā.

Prokuratūras ieskatā apsūdzētais 2015.gada 27.februāra vakarā sociālajā tīklā "Facebook", izmantojot savu izveidoto profilu, tīši publicēja rakstveida izteikumus, apzinoties, ka to saturs ir vērsts uz nacionālā naida un nesaticības izraisīšanu pret latviešu, lietuviešu un igauņu tautības pārstāvjiem.