Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Laika apstākļi

Laika vērotājs: Rudens solās būt vēss un lietains, ziema - auksta un sniegota

© F64

"Šogad austrumu pierobežā liepas sāka ziedēt 18. jūlijā. Tas ir viens no vēlākajiem liepziediem manu 42 gadu vērojumu laikā. Ja pirms gada liepas sāka ziedēt Pēterdienā (29. jūnijs), tad šovasar trīs nedēļas vēlāk. Liepas zieda diena ir 4. jūlijs, bet pēc Jūlija kalendāra – 17. jūlijs. Šķiet, ka nekas nav nokavēts un tomēr… Šogad liepzieds vēls un arī laika apstākļi tam ne visai veselīgi. Liepu zieds paredz laiku pēc Bērtuļiem (24. augusts), kā arī rudeni un ziemu," savā blogā raksta laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs

Kad laika apstākļi labvēlīgi, liepas zied 12 dienas un ir ticējums, ka ikviena no šīm dienām pareģo laiku turpmākajiem 12 mēnešiem. Parasti liepas sāk ziedēt laikā no jaunajiem (24.06.) līdz vecajiem (07.07.) Jāņiem.

Ja liepu zieds aizkavējas, tad tas liecina, ka ziema būs slikta. Ja seko tradīcijai, tad atbilstoši liepu ziedēšanai, nākamā ziema būs auksta un sniegaina…

Ja liepu zieds saulains, sauss un karsts, tad augusts, laikā līdz Linu dienai (25.08.), lielākoties silts un saulains. Parasti tādam augustam seko vējains un pārsvarā sauss rudens. Ja liepziedā debesis klāj mākoņi un bieži lietus līst, tad ļoti iespējams, ka rudens būs mitrs un garš.

Teiksma Briede, F64 Pgoto Agency

"Šovasar austrumu pierobežā liepu ziedā saule mijas ar mākoņiem un nereti līst. Tas norāda uz garu, vēsu un mitru rudeni. Tāpat svarīgi, kāds vējš pūš liepziedam sākoties. Vakar un šodien valdošie rietumu puses vēji. Tas liecina, ka septembrī līdz Miķeļiem (29. septembris) bieži līs, bet rudens kopumā vēss un garš. Atvasara īsa un turpmākie rudens mēneši vējaini. Savukārt tāds rudens paredz nokrišņiem bagātu un vējainu ziemu," novērojumos dalās Bukšs.

Ticējumi.

  • Ja liepu zieds karsts un sauss - sagaidāms silts un pērkoņains augusts.
  • Ja liepziedā līst - būs silts un slapjš rudens.
  • Ja laikā, kad liepas zied zibeņo un pērkons rūc - būs labs sēņu gads.
  • Liepas ziedu tēju dzer, kad krūtis sāp.

Avots