Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Laika apstākļi

IZRĀDĀS Vidzemes augstienē vasara ilgusi vien 4 nedēļas

© Anita Vaivode, F64 Photo Agency

Meteoroloģiskā vasara vietām Vidzemes augstienē šogad bijusi tikai četras nedēļas gara, liecina provizoriski dati no Zosēnu novērojumu stacijas.

Par meteoroloģisko vasaru Latvijā dēvē periodu, kad diennakts vidējā gaisa temperatūra ir vismaz +15 grādu. Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotajiem ilggadējiem vidējiem datiem valstī kopumā šis periods sākas 19.jūnijā un noslēdzas 27.augustā.

Meteoroloģiskā vasara parasti sākas jūnija pirmajā pusē no valsts dienvidaustrumiem, bet Ziemeļkurzemes piekrastē tā iestājas tikai jūlija pirmajās dienās. Savukārt visagrāk - laikā ap 20.augustu - meteoroloģiskā vasara beidzas Alūksnes un Vidzemes augstienē, turpretī Kurzemes rietumu piekrastē tā turpinās līdz septembra sākumam.

Meteoroloģiskās vasaras ilgums Latvijā ir ļoti svārstīgs, piemēram, 1976. un 1978.gadā vasarai atbilstošs siltums valstī kopumā bija tikai 16-18 dienas, bet 2002.gada karstā vasara ilga 107 dienas - no 27.maija līdz 10.septembrim. Salīdzinot datus par atsevišķām novērojumu stacijām, vasaras garuma atšķirības ir vēl lielākas.

Anita Vaivode, F64 Photo Agency

Šogad Zosēnos, Jaunpiebalgas novadā, diennakts vidējā gaisa temperatūra virs +15 grādiem stabili paaugstinājās tikai no 23.jūlija. Ja piepildīsies laika prognoze un diennakts vidējā gaisa temperatūra turpmāk saglabāsies zem +15 grādiem, meteoroloģiskā vasara Zosēnos būs noslēgusies 19.-20.augustā un tās garums būs bijis 28 dienas.

Savukārt Rīgas centrā par 2017.gada meteoroloģiskās vasaras pirmo dienu var uzskatīt 6.jūniju, - lai gan turpmākajā mēnesī diennakts vidējā gaisa temperatūra vēl bieži noslīdēja zem +15 grādiem, vairumā dienu tā saglabājās virs +15 grādiem. Tomēr tikai kopš 20.jūlija Rīgas centrā nav bijusi neviena diennakts ar vidējo gaisa temperatūru zem +15 grādiem.