Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Laika apstākļi

Pirmdien gaisa temperatūra pārsniegs +20 grādus; gaidāma līdz šim siltākā gada diena

© F64 Photo Agency

Pirmdienas pēcpusdienā lielā Latvijas daļā gaisa temperatūra pakāpsies virs +20 grādiem, Daugavpilī iespējami pat +25 grādi, un tik silts laiks Latvijā nav bijis kopš pagājušā gada vasaras, liecina meteoroloģiskā informācija.

Sagaidāms, ka Ziemeļkurzemē, Zemgalē pie Rīgas jūras līča, kā arī vietām Vidzemes ziemeļos gaisa temperatūra saglabāsies zem +20 grādiem. Rīgas līča rietumu piekrastē jūras vēja un miglas dēļ gaisa temperatūra var nepārsniegt +10 grādu atzīmi.

Mākoņu daudzums būs neliels vai mainīgs, dienas otrajā pusē vietām iespējams īslaicīgs lietus. Pirmdienas vakarā dažviet valsts dienvidos - ar lielāko varbūtību Latgalē - iespējamas spēcīgas pērkona lietusgāzes, vēja brāzmas un krusa.

Galvenokārt pūtīs lēns līdz mērens austrumu vējš, Kurzemē brāzmās līdz 12 metriem sekundē.

Aprīļa pēdējā dienā Rīgā nokrišņi maz iespējami, saule gaisu sasildīs līdz +22 grādiem, krietni vēsāks laiks būs pilsētas ziemeļos - jūras tuvumā.

Laikapstākļus nosaka zema spiediena ieplaka. Atmosfēras spiediens pirmdienas rītā 758-760 dzīvsudraba staba milimetri jūras līmenī, gaidāma tā pazemināšanās.

Saules ultravioletais starojums šonedēļ Latvijā būs tikpat liels kā parasti augustā, bet sauļojoties pavasarī jāievēro lielāka piesardzība, jo bāla āda ir jutīgāka un ātrāk apdeg, atgādina speciālisti.

Ultravioletā radiācija pakāpeniski palielināsies līdz jūnija beigām. Sauļošanās sezonu vēlams sākt pēc iespējas agrāk, kamēr ultravioletā radiācija vēl nav augsta.

Lai izvairītos no apdegumiem, kas ir galvenais riska faktors ādas ļaundabīgo audzēju attīstībā, uzsākot sauļošanās sezonu, sākumā saulē drīkst atrasties tikai pavisam neilgu laiku, vēlāk sauļošanās ilgumu var palielināt.

No saules stariem visvairāk jāuzmanās cilvēkiem ar gaišu ādu un blondiem vai rudiem matiem, kuriem uz ādas ir daudz vasaras raibumu. Ļoti uzmanīgiem jābūt arī citiem cilvēkiem, kuriem agrāk bijuši saules apdegumi, tāpat no saules īpaši jāsargā bērni.

Pret ultravioleto radiāciju jāsargā ne tikai āda, bet arī acis. Jāņem vērā, ka saulesbrilles, kam nav aizsargfiltra, nodara vairāk ļauna nekā laba, jo tumsā acs zīlīte paplašinās un tajā iekļūst vairāk kaitīgā starojuma. Pie optikas speciālistiem var pārbaudīt, vai saulesbrilles aizsargā pret ultravioleto radiāciju.

Ultravioletā starojuma ietekmē āda ātrāk noveco, kā arī ievērojami palielinās risks saslimt ar ādas vēzi un acu slimībām. Vienlaikus jāatceras, ka saules starojums mērenās devās cilvēka organismam ir vajadzīgs. Tas aktivizē vielmaiņas procesus un stimulē imūno sistēmu. Ultravioleto staru ietekmē ādā veidojas cilvēkam nepieciešamais D vitamīns, kas uzlabo kaulu struktūru.

Vislielāko risku veselībai rada sauļošanās solārijā vai dienvidu zemēs, kur ultravioletais starojums ir daudz spēcīgāks nekā Latvijā.

Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem svētdien Rucavā ultravioletās radiācijas indekss pakāpās līdz 4,8 punktiem, šonedēļ un turpmākajās nedēļās tas paaugstināsies.

Lielākais ultravioletais starojums zemi sasniedz dienas vidū - no plkst.12 līdz 15. Cilvēki ar īpaši jutīgu ādu, ja netiek ievērota nekāda piesardzība, dienas vidū saulē var apdegt 25 minūtēs. Ieteicams nēsāt galvassegu, saulesbrilles un aizsargājošu apģērbu.

Jāņem vērā, ka daudzas virsmas, it īpaši ūdens un baltas smiltis, atstaro ultravioletos starus, tāpēc ēna reizēm aizsargā tikai par 50 procentiem.

Sauļošanās ilgumu var palielināt, lietojot aizsargkrēmu.