Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Laika apstākļi

Dabas vērotājs izsaka prognozes par laikapstākļiem jūnijā

© Jānis Vecbrālis/ F64 Photo Agency

Lai gan par laikapstākļiem maija izskaņā nevaram sūdzēties, jaunākās prognozes liecina, ka šonedēļ dažas dienas gan jārēķinās ar ne pārāk patīkamu laiku. Tomēr kādus laikapstākļus šajā jūnijā prognozē dabas vērotājs?

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi jau iepriekš prognozēja, ka pēc karstā un sausā maija un jūnija pirmajām dienām, nedēļas sākumā Latvijā ieplūdīs aukstākas gaisa masas un visā valstī gaisa temperatūra dienas laikā nepārsniegs +15…+17°. Tiesa, vēsais laiks ilgi nepieturēsies un jau nedēļas beigās atkal atgriezīsies siltums.

Līdzīgas prognozes par šajā mēnesī gaidāmajiem laikapstākļiem ir arī dabas vērotājam Vilim Bukšam, kurš kā ierasts vairākas reizes gadā savus novērojumus publicē blogā.

"Atbilstoši ziemas pirmajam mēnesim decembrim un laika zīmēm nozīmīgās dienās martā, tad jūnijs temperatūru ziņā rādās būt tuvu normai, bet drusciņ siltāks un sausāks nekā parasti," norāda dabas vērotājs.

Viņaprāt, jūnija pirmajā pusē gaidāms saulains un mēreni silts laiks. Lai gan nokrišņi pārsvarā būs īslaicīgi, tomēr iespējamās pērkona lietusgāzes var atnest stiprus nokrišņus un arī krusu. Laikā līdz 12.jūnijam iespējamas arī salnas.

Laikā ap 15.jūniju kļūs vēsāks. "Šajā laikā nokrišņi īslaicīgi, bet pērkona negaisu laikā var būt stipras lietusgāzes un stiprs, brāzmains vējš."

Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Siltums varētu atgriezties ap Vasaras saulgriežiem. Tāpat šajā laikā jārēķinās ar stipriem negaisiem.

Līgo un Jāņu svinētājiem jārēķinās, ka pēc dabas vērotajā V.Bukša prognozēm šajos svētkos iztiksim bez nokrišņiem. "No Jāņiem līdz Pēteriem (29. jūnijs) gaidāmas pārsvarā saulainas, sausas un pat karstas dienas, kad temperatūra var sasniegt plus 30 un vairāk grādus. Vēlāk drusciņ vēsāks un mēneša beigās īslaicīgi, bet nereti stipri nokrišņi un biežāk ducinās pērkons," savā blogā norāda V.Bukšs.

Kopumā iespējams teikt, ka šī gada jūnijs būs siltāks un sausāks nekā parasti.

AVOTS: V.Bukša BLOGS