Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

CVK vērtēs aicinājumu atcelt Olaines novada domes vēlēšanu rezultātus

© Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šodien plkst.10 Smilšu ielā 4 vērtēs aicinājumu atcelt Olaines novada domes vēlēšanu rezultātus.

CVK šodien ir saņēmusi sūdzību par Olaines novada domes vēlēšanu rezultātiem. Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Olaines novada domē ievēlētais Oskars Galanders sūdzībā paudis aicinājumu atcelt vēlēšanas Olaines novadā, jo saskaņā ar viņa vērtējumu tās neesot bijušas brīvas. Iesniedzējs norāda, ka Olaines dome un tās struktūrvienības rīkojušās prettiesiski, "kā rezultātā deformēta vairāku simtu, iespējams, pat tūkstošu griba, kuras izpausme tādējādi neatbilda starptautiski nostiprinātiem cilvēktiesību principiem vēlēšanu jomā, ka vēlēšanām jābūt brīvām".

Tāpat tiek norādīts, ka viena no Olaines varas partijām esot izmantojusi administratīvos resursus, nepubliskojot un nepublicējot jaunos un tādējādi sabiedrībai objektīvi mazāk zināmos kandidātu sarakstus oficiālajos informācijas kanālos - laikrakstā, mājaslapā un stendos.

Galanders vērš uzmanību, ka no septiņiem novada vēlēšanu komisijas locekļiem četri ir domes darbinieki, kas radot šaubas par viņu iespējām objektīvi pieņemt lēmumus. Tāpat tiek norādīts, ka Jāņupes vēlētājiem līdz tuvākajam iecirknim bijuši apmēram 30 kilometri un ka tiešas regulāras sabiedriskā transporta satiksmes ar Olaini un Jaunolaini, kur atradās iecirkņi, nav.

Savukārt Olaines domes priekšsēdētājs Andris Bergs (LSDSP) Galandera paziņojumus par administratīvo resursu izmantošanu vēlēšanās sauc par meliem. "Pilnīgas muļķības un meli," par sūdzībā pausto sacīja Bergs, skaidrojot, ka arī Jāņupes iedzīvotājiem vēlēšanās tika nodrošināts bezmaksas transports. Tāpat viņš noraida pārmetumus par visu kandidātu nepubliskošanu, jo visi vēlēšanās startējošie saraksti un to programmas tika publicēti pašvaldības izdevumā un mājaslapā, bija izlikti pie stendiem.

Bergs informēja arī, ka novada vēlēšanu komisijā darbojas tie locekļi, kas ir pieteikušies šiem amatiem un ir deputātu apstiprināti. Komisijā ir viena domes darbiniece, taču locekļu vidū ir, piemēram, arī skolotāja un bāriņtiesas pārstāve. "Tie ir dažādu partiju pārstāvji," skaidroja domes priekšsēdētājs.

Viņš sacīja, ka, iespējams, dažādas sūdzības un tiesāšanās ir Galandera hobijs, jo viņš iepriekš, piemēram, ir rosinājis privatizēt valstij piederošās kapitāldaļas nacionālajā aviokompānijā "airBaltic". Tāpēc Bergs nevarot komentēt, kāds ir vēlēšanu rezultātu apstrīdēšanas iemesls.

Berga pārstāvētā LSDSP novada domē ieguvusi desmit no 17 deputātu mandātiem, bet Galandres ir vienīgais, kas ievēlēts no ZZS saraksta. Četras vietas domē ir "Saskaņai", bet nacionālo apvienību "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK pārstāvēs divi deputāti.

Pašvaldību vēlēšanas notika 3.jūnijā.