Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Vējoņa "nepilsoņu bērnu iniciatīva" parlamentā varētu negūt vairākuma atbalstu

© REUTERS/ SCANPIX

Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa iniciatīva pārtraukt nepilsoņu statusa piešķiršanu Latvijā dzimušajiem bērniem ceturtdien gaidāmajā balsojumā varētu negūt Saeimas vairākuma atbalstu.

Parlaments 21.septembrī lems, vai Valsts prezidenta iesniegto attiecīgo likumprojektu nodot vai nenodot izskatīšanai komisijās.

Zaļo un zemnieku savienība neatbalstīs prezidenta iniciatīvu, aģentūrai LETA sacīja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis. Vaicāts, kā tas notiks praktiski, Brigmanis sagaida, ka deputāti balsos pret. Neviens no deputātiem, kas piedalīsies sēdē, nav politiķi informējis, ka plānotu nepiedalīties balsojumā, tomēr viens ZZS parlamentārietis nepiedalīsies sēdē.

"Vienotības" Saeimas frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa aģentūrai LETA sacīja, ka no 22 deputātiem divi nepiedalīsies sēdē, 16 balsos pret vai atturēsies, bet "četrinieks" no partijas "Kustība Par!" - Lolita Čigāne, Andrejs Judins, Aleksejs Loskutovs un Ints Dālderis - atbalstīs prezidenta iniciatīvu.

Pret iniciatīvu balsos arī nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) deputāti.

Savukārt opozīcijas partijas - "Saskaņa", Latvijas Reģionu apvienība un partija "No sirds Latvijai" - ir nolēmušais balsot par Vējoņa iesniegtā likumprojekta nodošanu izskatīšanai komisijās.

Ņemot vērā politisko spēku pausto un to spēku samēru Saeimā, pagaidām sagaidāms, ka "nepilsoņu bērnu iniciatīva" varētu tikt noraidīta ar dažām vai vairākām balsīm.

Kā ziņots, ceturtdien Saeima lems, vai šo ierosinājumu nodot izskatīšanai komisijās, tāpēc šodien frakcijas pārrunāja šo likumprojektu. Valsts prezidenta iniciatīva vairs nepiešķirt nepilsoņa statusu Latvijā dzimušajiem bērniem raisīja domstarpības starp valdošās koalīcijas partneriem.

VL-TB/LNNK jau iepriekš norādīja, ka neatbalstīs Vējoņa priekšlikumu, kā arī atgādināja koalīcijas partneriem, ka šādu jautājumu virzīšanai nepieciešams konsensus starp partneriem. Ņemot vērā VL-TB/LNNK nostāju, valdošās koalīcijas partneri apliecināja, ka neatbalstīs prezidenta ieceri.

Arī ZZS ietilpstošā Latvijas Zaļā partija (LZP) sākotnēji vēlējās lemt par šo jautājumu, tomēr vēlāk mainīja domas. Pēc deputātu un valdes locekļu lūguma, lai par šo jautājumu nebūtu jārīko vairākas sēdes, attiecīgā jautājuma izskatīšana tika atstāta ZZS frakcijas ziņā, skaidroja LZP vadītājs Edgars Tavars.