Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Eksperts: Ļoti reāls scenārijs, ka arī pēc vēlēšanām ''Saskaņa'' paliks opozīcijā

© F64

Ar izvēlētajiem ministru amata kandidātiem partija "Saskaņa" var gan iegūt, gan zaudēt balsis, pieļauj sabiedriskās politikas centra "Providus" pētnieks Valts Kalniņš.

"Ir ļoti reāls scenārijs, ka arī pēc vēlēšanām "Saskaņa" paliks opozīcijā, viņi to nevēlas un meklē veidus, kā varētu startēt tā, lai palielinātu savas izredzes nonākt pie varas, kas ir saprotama un pragmatiska rīcība no partijas puses."

Vaicāts, kādēļ partija izveidojusi tik daudzpusīgu ministru amata kandidātu sarakstu, Kalniņš aģentūrai LETA skaidroja, ka tā varētu būt smalka partijas spēle, proti, izvēloties, piemēram, kādreizējo "Vienotības" politiķi Anriju Matīsu vai bijušo Izglītības un zinātnes ministrijas darbinieci Eviju Papuli, var mēģināt iegūt kādas latviešu vēlētāju balsis, tomēr pastāv risks, ka var zaudēt arī krievvalodīgo iedzīvotāju balsis, jo viņus mēģina uzrunāt arī citi.

"Ir ļoti reāls scenārijs, ka arī pēc vēlēšanām "Saskaņa" paliks opozīcijā, viņi to nevēlas un meklē veidus, kā varētu startēt tā, lai palielinātu savas izredzes nonākt pie varas, kas ir saprotama un pragmatiska rīcība no partijas puses," teica pētnieks.

Kalniņš arī piebilda, ka, neskatoties uz partijas centieniem balansēt starp latviešu un krievu vēlētājiem, lai no abām pusēm piesaistītu maksimāli daudz balsu, partija drīzāk nemainītu savu attieksmi jautājumos par mazākumtautību izglītību.

Jau vēstīts, ka "Saskaņa" satiksmes ministra amata kandidatūrai virzīs kādreizējo "Vienotības" politiķi Anriju Matīsu, bet izglītības un zinātnes ministres amatam - bijušo Izglītības un zinātnes ministrijas darbinieci Eviju Papuli, kas reiz strādājusi arī pie mazākumtautību skolu reformas.

Līdztekus partijas līderis Nils Ušakovs apstiprināja, ka par ekonomikas ministru tiks virzīts Saeimas deputāts Ivars Zariņš, par iekšlietu ministru - atvaļinātais robežsardzes ģenerālis Ivars Zālītis, par labklājības ministru - deputāts Andrejs Klementjevs, bet par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru - Daugavpils domes izpilddirektore Inga Goldberga.

Par tieslietu ministra kandidātu partija izvirzījusi Guntaru Grīnvaldu, kurš savulaik ieņēma šo ministra amatu un pārstāvēja Aināra Šlesera partiju, par veselības ministra kandidātu - Latvijas Sarkanā krusta ģenerālsekretāru Uldi Līkopu, bet par aizsardzības ministra kandidātu - bijušo Latvijas Ārpolitikas institūta pētnieku Raimondu Rublovski.

Finanšu ministra amatam partija piedāvā bijušo Valsts ieņēmumu dienesta Finanšu policijas pārvaldes direktora vietnieci Ļubovu Švecovu.

Iepriekš bija izskanējušas ziņas, ka par zemkopības ministra amata kandidātu tiks virzīts Saeimas deputātu Jānis Tutins, taču šo vakanci partija pagaidām atstājusi tukšu. Tāpat "saskaņieši" nav izvirzījuši kandidātus ārlietu un kultūras ministru amatiem. Pēc Rīgas mēra paustā, partija patlaban vēl turpina sarunas ar iespējamajiem kandidātiem un apzināti nevēloties nosaukt viņu vārdus.

Kā paziņoja Ušakovs, vēlēšanu apgabalu vadošais piecinieks mainīts netiks, taču atbilstoši "Saskaņas" domes lēmumam korekcijas sarakstos vēl būs tiesīga izdarīt partijas valdes stratēģiskā plānošanas grupa.