Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Valmierā notiks izzinošs pārgājiens

© Elmārs Rudzītis/ f64 pgoto agency

Aktīvā tūrisma portāls Pargajieni.lv piedāvā doties izzinošā pārgājienā pa Valmieras pilsētas interesantākajiem dabas un vēstures objektiem.

Starts paredzēts 12.martā plkst.11.20, kad būs pienācis autobuss no Rīgas.

Ne tikai Rīgā ir Vanšu tilts. Tāds ir arī Valmierā, pa kuru šķērsosim Gauju, lai pa taisnāko ceļu nonāktu līdz Stāvajiem krastiem. Tā ir vieta, kur Gaujas krastā izveidojusies diezgan iespaidīga krauja.

Netālu no Stāvajiem krastiem atrodas mākslīgi veidotās Kazu krāces, kurās nereti cilvēki trenējas laivot pa upi ekstrēmos apstākļos.

Tālāk dosimies iepazīt Valmieras vēsturi un apskatīt objektus ar īpašu stāstu - Sīmaņa baznīcu, Valterkalniņu, pilsdrupas, Lucas kalnu un memoriālu. Izrādās, Valmiera kādreiz ir bijusi mnocietināta pilsēta.

Tagadējo Valmieras Valsts ģimnāziju, kuru vēlāk apskatīsim (bijušais Skolotāju seminārs), kādreiz dēvēja par 11 varoņu komjauniešu vidusskolu. Par šiem puišiem stāsts būs Karātavu kalnā. Tā tuvumā atrodas arī viena no senākajām ēkām pilsētā - Valmieras Mācītājmuiža.

Valmiera agrāk bija nozīmīgs dzelzceļa mezgls. Te krustojās platsliežu dzelzceļš, kurš vēl darbojas un šaursliežu dzelzceļš, kurš jau sen kā nojaukts. Valmieras pilsētā bānītim bija divas stacijas - Jāņparks un Valmiera. Tās abas arī apskatīsim. Lai no Jāņparka tiktu līdz Valmieras stacijai, šķērsosim šaursliežu dzelzceļa tiltu ("dzelzīti") un pa agrāko uzbērumu dosimies uz Pārgauju.

Pēc Pārgaujas un stacijas apkārtnes iepazīšanas dosimies uz Valmieras autoostu, kur finišēsim ap 16:00, lai paspētu uz autobusu Rīgas virzienā.

Pārgājienā kopā plānots noiet apmēram 15 kilometrus. Līdzi jāņem laikapstākļiem atbilstošu apģērbu un apavus, ēdienu un dzērienu piknika pauzei.

Dalības maksa:

5 eiro individuālajiem dalībniekiem;

4 eiro, ja ierodas vismaz divatā vai uzrādot ISIC karti;

1, 50 eiro skolēniem (vai 1,00 EUR uzrādot ISIC karti);

Bez maksas pirmsskolas vecuma bērniem pieaugušo pavadībā.

Pieteikšanās pa e-pastu janis@pargajieni.lv vai tālruni 26980327, norādot savu vārdu, dalībnieku skaitu un tālruņa numuru.