Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Vēl deviņas pirktas balsis mandātus Saeimā neliek pārdalīt

© Inga Nestere/ F64 Photo Agency

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) pēc kārtējā tiesas sprieduma balsu pirkšanas lietā šodien nolēma nepārdalīt mandātus starp 12.Saeimas vēlēšanās Latgales vēlēšanu apgabalā reģistrētajiem kandidātiem.

Tiesas visos līdz šim pieņemtajos spriedumos ir konstatējušas kopumā 66 uzpirktas balsis, bet mandātu sadalījumu starp kandidātu sarakstiem ietekmē 78 balsu starpība. Līdz ar to nopirkto balsu skaits nesasniedza "kritisko masu", lai CVK būtu varējusi lemt par mandātu pārdali.

CVK šo jautājumu skatīja pēc tiesas sprieduma balsu pirkšanas lietā par labu Saeimas deputātam Dzintaram Zaķim (V), aģentūru LETA iepriekš informēja CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa. Šīs lietas materiāli liecina par deviņu vēlētāja uzpirkšanu.

CVK bija saņēmusi Latgales apgabaltiesas spriedumu krimināllietā par vēlētāju uzpirkšanu 12.Saeimas vēlēšanās Latgales vēlēšanu apgabalā, un tāpēc šodien tika rīkota vēlēšanu komisijas sēde, lai izvērtētu tiesas konstatēto pārkāpumu ietekmi uz mandātu sadalījumu. Ievērojot Saeimas vēlēšanu likumu, CVK pēc iepazīšanās ar tiesas spriedumu bija jālemj pārdalīt vai nepārdalīt mandātus starp attiecīgajās vēlēšanās reģistrētajiem kandidātiem.

Šis ir jau ceturtais tiesas spriedums lietā par vēlētāju uzpirkšanu Latgales vēlēšanu apgabalā 12.Saeimas vēlēšanās, kas stājies spēkā, un kurā konstatēto pārkāpumu ietekme uz mandātu sadalījumu CVK jāvērtē.

Iepriekšējos tiesas spriedumos 12.Saeimas vēlēšanās Latgales vēlēšanu apgabalā ir pierādīta 57 vēlētāju balsu uzpirkšana, kas kopā arī deviņām šajā tiesas spriedumā konstatētajām uzpirktajām balsīm veido 66 balsis. Savukārt 12.Saeimas vēlēšanu rezultāti Latgales vēlēšanu apgabalā liecina, ka mandātu sadalījumu starp kandidātu sarakstiem ietekmē 78 balsu starpība.