Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Attīstot dzīvojamo fondu, atdzīvinās Vecpilsētu

MŪSDIENĪGA VĒSTURE, tā var teikt par ieplānoto 41 dzīvokļa māju kompleksu Ostas un Ūdens ielu krustojumā © Publicitātes foto

Runājot par Ventspili, vienmēr tiek daudzināta sakārtotība, tīrība, ģimenēm pieejamā infrastruktūra, sociālie jautājumi un vēl virkne citu pozitīvu lietu. Taču paši ventspilnieki apzinās savas vājās puses, pieaugot iedzīvotāju prasībām, kā arī apzinoties kultūrvēsturiskā mantojuma nozīmi, ir īstais laiks pievērsties dzīvojamā fonda papildināšanai un Vecpilsētas atdzīvināšanai, lai arī tā būtu Ventspils lepnums un gods.

Ventmalas māja - pirmais daudzdzīvokļu māju projekts

Pašvaldības SIA Ventspils nekustamie īpašumi valdes priekšsēdētājs Valdis Lesiņš skaidro: «Ventspilī pietrūkst mūsdienīga dzīvojamā fonda, kas apmierinātu cilvēku ar vidēji augstiem ienākumiem vajadzības. Vienlaikus Ventspils Vecpilsēta šobrīd neieņem to vietu un statusu, kas tai pienāktos. Lai risinātu šos divus stratēģiski nozīmīgos procesus, tika pieņemts lēmums Ventspilī attīstīt jaunu daudzdzīvokļu nekustamā īpašuma projektu, par tā realizācijas vietu izvēloties Vecpilsētu. Projekta īstenošana uzticēta SIA Ventmalas māja, kas ir pašvaldības SIA Ventspils nekustamie īpašumi meitas uzņēmums. Jaunā uzņēmuma uzdevums ir veikt jaunu daudzdzīvokļu namu būvniecību Ūdens ielā 6. Projekts kalpos kā pirmais piemērs tam, ka Vecpilsēta ir lieliska uzņēmējdarbības vieta un ekskluzīva vide dzīvošanai.»

SIA Ventmalas māja valdes priekšsēdētājs Gundars Pētersons atzīst, ka projekta sarežģītības pakāpe ir izvēlēta visai augsta. Attīstot dzīvojamo fondu un sakārtojot daļu Vecpilsētas, tiek dota zaļā gaisma turpmākai Vecpilsētas atdzimšanai, un varam sagaidīt vēl citus, šoreiz uz privātās iniciatīvas balstītus, jaunos daudzdzīvokļu ēku projektus Ventspilī. Ventmalas māja ir projekts ar mūsdienīgiem dzīvokļiem, kurā akcents likts tieši uz dzīvokļiem ģimenei - lielākoties tie būs divu un trīs istabu dzīvokļi ar ērtu un mūsdienīgu iekārtojumu, komfortablu aprīkojumu, augstiem griestiem, pārdomātu un funkcionālu plānojumu, kvalitatīviem apdares materiāliem, labu ventilāciju, apsildāmām grīdām un nelielu noliktavu.

Kultūrvēsturisko vērtību atgriešanās Ventmalā

Jaunais projekts top Vecpilsētā, kas ir valsts nozīmes kultūrvēsturisks piemineklis, tāpēc ir dots uzdevums precīzi rekonstruēt vēsturiskās fasādes pirms simts gadiem tapušām ēkām un vienlaikus radīt 41 mūsdienu prasībām atbilstošu dzīvokli. Jauno dzīvokļu ēku iecerētajā vietā vēl pirms pāris gadiem slējās 19. un 20. gadsimta mijā jūgendstilā celtā ēka Ūdens ielā 8. Pirmās Latvijas neatkarības laikā tur atradās viesnīca, bet padomju varas gados ēkā izvietoja bērnu poliklīniku un zobārstniecības kabinetus. Pēdējās desmitgadēs ēka bija pamesta un pamazām pārvērtusies par graustu. 2014. gadā tā tika nojaukta, tāpat kā blakus esošā ēka Ūdens ielā 6. Dzīvojamo māju projekts būs labi saskatāms no Ostas ielas promenādes, tādējādi būs kā spilgts akcents Ventspils kopskatā - to ievēros ne tikai vietējie iedzīvotāji, bet arī pilsētas viesi, kuru skaits pilsētā ik gadu pieaug.

Šobrīd ir noslēdzies metu konkurss un tiks uzsākti projektēšanas darbi, lai pēc pāris gadiem Ūdens ielā tiktu atjaunots vēsturiskais šarms un radīta lieliska mājvieta Ventspils iedzīvotājiem.

Plānots, ka jaunais projekts neizjauks Vecpilsētas arhitektonisko ritmu, bet gan labi iekļausies kopējā ainavā. Saglabājot vēsturiskās arhitektūras un vides labiekārtošanas principus, nama puspagrabā un pagalmā ir paredzētas autostāvvietas, pieņemot, ka katrā ģimenē pārsvarā ir divi auto. Vienlaikus tiks iekārtots arī bērnu rotaļu laukums un labiekārtota zaļā zona mājas iedzīvotāju atpūtai. «Domājam, ka ēkas un pagalms būs skaista un sakārtota Vecpilsētas daļa, kurā omulīgi jutīsies ģimenes ar bērniem, Ventspilij tik nepieciešamie jaunie speciālisti un citi, kuri vēlas dzīvot mūsdienīgā mājoklī vēsturiskā vidē. Līdz ar to jau šobrīd ir pārliecība, ka pēc pāris gadiem Ventspils Vecpilsētā atgriezīsies vēsturiskās vērtības un tajā pašā laikā taps mūsdienīgu ēku kvartāls, realizējot vienu no Ventspils attīstības prioritārajiem virzieniem - ērtas, drošas, pievilcīgas un vidi saudzējošas dzīves telpas radīšanu pilsētas iedzīvotājiem,» saka SIA Ventmalas māja valdes priekšsēdētājs.