Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Jūrmalā ZZS sadarbībai uzrunās VL-TB/LNNK un "Saskaņu"

© F64

Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) Jūrmalas domē sadarbībai nolēmusi vest sarunas ar partiju "Saskaņa" un nacionālo apvienību "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai!"/LNNK (VL-TB/LLNK), pastāstīja Latvijas Zaļās partijas Jūrmalas nodaļas vadītājs Jānis Lediņš.

Partija nolēmusi sarunas par sadarbību vest ar "Saskaņu" un VL-TB/LNNK. Jautāts, kāpēc partija nevēlas sadarboties ar partiju savienību "Tev, Jūrmalai!" un "Jaunā konservatīvā partija" (JKP), Lediņš norādīja, ka viņi jau ir pateikuši, ka ZZS "negrib redzēt, tāpēc nav vērts ar viņiem sadarboties.

Viņš pastāstīja, ka konkrētāk par sadarbību varētu izlemt šīs nedēļas laikā.

VL-TB/LNNK līderis Jūrmalā Andris Čuda aģentūrai LETA pastāstīja, ka ZZS viņus vēl nav uzrunājuši. Viņš norādīja, ka partija ir atvērta konstruktīvam darbam domē. Pašreiz vienīgais piedāvājums ir no partiju apvienības "Tev, Jūrmalai!" un JKP.

No 15 deputātu vietām Jūrmalas domē ZZS ieguvusi sešas, VL-TB/LNNK - divas un "Saskaņa" - trīs. Ja VL-TB/LNNK piekristu sadarboties ar ZZS, partijām kopā domē būtu astoņu deputātu vairākums, bet, ja "Saskaņa" piekristu sadarboties ar ZZS, partijām kopā būtu deviņu deputātu vairākums.

Savukārt, ja VL-TB/LNNK piekristu partiju savienības "Tev, Jūrmalai!" un JKP piedāvājumam par sadarbību, tām nepietiktu mandātu vairākuma nodrošināšanai. Līdz ar to būtu jālemj par vēl kādas partijas aicināšanu sadarboties. Tomēr VL-TB/LNNK jau pateikusi, ka nesadarbosies ar "Saskaņu", savukārt "Tev, Jūrmalai!"/JKP vēlētos, lai ZZS paliek opozīcijā. Ņemot vērā politiķu pausto, šī savienība varētu būt maz iespējama.

Lauris Vīksne, F64 Photo Agency

Jautāts, vai VL-TB/LNNK piekristu sadarbībai, ja izskanētu piedāvājums no ZZS, Čuda pastāstīja, ka tas ir atkarīgs no tā, kāpēc piedāvās un kā piedāvās.

"Ir programma, kas ir jāīsteno, un jebkurš risinājums, kas ļauj īstenot ieceres, ir atbalstāms. Mēs neesam gatavi būt par balsošanas mašīnu. Mēs esam apņēmības un ambīciju pilni īstenot savas vēlmes pilsētā," norādīja Čuda.

Arī "Saskaņas" līderis Ņikita Ņikiforovs aģentūrai LETA pastāstīja, ka pagaidām neviens viņus nav uzrunājis.

Partija ir gatava runāt ar ZZS, tomēr tas ir jautājums par to, kas būs prioritātes nākamās domes darbības laikā. "Mēs esam gatavi runāt ar visām partijām un skatīties, kādas ir prioritātes," pauda Ņikiforovs.

Kā ziņots, par ZZS Jūrmalā šogad nobalsoja 30,77% vēlētāju. Aiz ZZS seko "Tev, Jūrmalai" un JKP apvienotais saraksts, par kuru Jūrmalā nobalsojuši 21,28% vēlētāju. Partija "Saskaņa" Jūrmalā ieguvusi 18,32% vēlētāju atbalstu, bet par VL-TB/LNNK savas balsis atdevuši 10,61% vēlētāju. Balsu sadalījums liecina, ka mazākajām partijām pietiktu mandātu, lai nepieļautu Trukšņa atgriešanos mēra amatā, taču tas prasītu "Saskaņas" un nacionālās apvienības sadarbošanos vienā koalīcijā.

Līdz ar to ZZS Jūrmalas domē ieguvusi sešus deputātu krēslus, "Tev, Jūrmalai" un JKP apvienotais saraksts - četrus, "Saskaņa" - trīs, bet nacionālā apvienība - divus.