Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Lietuvā atklāts otrais Āfrikas cūku mēris; PVD atgādina par drošību

© Ekrānšāviņš

Lietuvā, Paņevežas apgabalā, nelielā piemājas saimniecībā ar divām nobarojamām cūkām apstiprināts Āfrikas cūku mēra uzliesmojums. Tas ir otrais slimības uzliesmojums mājas cūkām Lietuvā šogad, ziņo Pārtikas un veterinārais dienests (PVD).

PVD atgādina visiem mājas cūku turētājiem - tikai biodrošības ievērošana var pasargāt mājas cūkas no saslimšanas ar Āfrikas cūku mēri! Īpaši svarīgi tas ir tieši šobrīd, jo kā liecina iepriekšējo gadu pieredze, vasaras mēnešos risks ienest vīrusu mājas cūku saimniecībās ir ievērojami lielāks - cilvēki vairāk pārvietojas, dodas pārgājienos, ekskursijās, tostarp dodas uz mežu, savukārt pagalmos un pļavās zeļ zāle, kuru neapzinīgāks cūku turētājs kāro izbarot cūkām.

Lai pasargātu mājas cūkas no saslimšanas:

  • Jānovērš tiešs un netiešs cūku kontakts ar savvaļas un klaiņojošiem dzīvniekiem.
  • Nedrīkst pieļaut savvaļas putnu iekļūšanu cūku novietnēs un barības uzglabāšanas vietās; pastāvīgi jāapkaro grauzēji.
  • Nedrīkst lietot tādus pakaišus, kuriem varētu būt piekļuvuši savvaļas dzīvnieki.
  • Cūkām nedrīkst izbarot zaļbarību (arī pagalmos pļauto zāli!), termiski neapstrādātus kartupeļus u.c
  • Kopjot dzīvniekus, jāizmanto tikai šim darbam paredzēts apģērbs un apavi, kuri netiek valkāti ārpus novietnes.
  • Pie ieejas novietnē jānodrošina apavu dezinfekcija, kā arī novietnē jāveic regulāri tīrīšanas un dezinfekcijas pasākumi. Tāpat rūpīgi jādezinficē fermā iebraucošie transportlīdzekļi.
  • Ja cūkas izskatās neveselas, nekavējoties jāizsauc veterinārārsts.

PVD turpina biodrošības pārbaudes cūku novietnēs visā Latvijā. Pērn tā bija galvenā veterinārās uzraudzības prioritāte, tādēļ kopumā dienests 2016. gadā veica vairāk nekā 13 000 biodrošības pārbaudes.

To, ka Āfrikas cūku mēris atrod vismazāko plaisu biodrošības mūrī, nešķirojot, vai tā ir piemājas kūtiņa ar pāris cūkām kādā attālā Latvijas novadā vai liels, eksportējošs cūku komplekss, pierāda šī gada Āfrikas cūku mēra uzliesmojumi mājas cūkām Krimuldas novadā un Salaspils novadā lielos cūkkopības kompleksos. Tādēļ šī gada pavasarī PVD uzsāka biodrošības auditus tajā 41 cūku novietnē, kurās tiek turētas 1000 cūkas un vairāk.

Šobrīd pārbaudīta aptuveni puse no lielajām cūku novietnēm. Sākotnējie pārbaužu rezultāti liecina, ka šo novietņu īpašnieku izpratne, attieksme un ieguldītie resursi biodrošības pilnveidošanā ir ļoti atšķirīgi, tādēļ dienesta eksperti atkārtoti ar cūkaudzētājiem pārrunā biodrošības nozīmi dzīvnieku veselības nosargāšanā. Noslēdzot auditus, PVD sniegs industrijai pārskatu par auditos konstatēto un nepieciešamajām korektīvajām darbībām.

2017. gadā Āfrikas cūku mēris apstiprināts 561 meža cūkai, kā arī 13 544 mājas cūkām.