Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Atklāta jauna informācija par to, kas atradies Jūrmalas sadegušajos atkritumos

© Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests

Jūrmalā sadegušie atkritumi bija noslēgti blīvās ķīpās, kurās pēc ugunsgrēka atklāti arī nešķiroti atkritumi, intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja Valsts vides dienesta (VVD) ģenerāldirektore Inga Koļegova.

Kā skaidroja Koļegova, kad tika atklāta šī nelegālo atkritumu izvietošanas vieta, inspektori tur konstatēja blīvas ķīpas, kurās no ārpuses redzama lielākoties plastmasa, tekstila gabaliņi un mazliet gumijas. Kad ugunsdzēsēji dzēšanas darbu laikā ķīpas irdinājuši, to iekšpusē atklāti arī nešķirotie atkritumu. "Tad varējām ieraudzīt, ka iekšpusē ir bijušas vai nu tādas pakas, kurās ir nešķiroti sadzīves atkritumi, vai arī šajās šķirotajās sadzīves atkritumu pakās iekšpusē bijusi nešķirotā daļa," teica Koļegova.

Vaicāta, vai šādas ķīpas varētu būt veidotas apzināti, Koļegova sacīja, ka šī nelegālo atkritumu glabāšanas vieta ir veidojusies virknes prettiesisku rīcību dēļ, sākot no atkritumu nelegālas ievešanas, beidzot ar izvietošanu. "Līdz ar to, es pieņemu, ka šīs rīcības ir bijušas apzinātas visos šajos posmos," teica VVD priekšniece, atgādinot, ka tika sākta sadarbība ar Zviedrijas kolēģiem, lai pierādītu, ka ir notikuši nelegāli atkritumu sūtījumi.

"Ja ugunsgrēks nebūtu izjaucis šīs lietas risināšanu, mēs šīs vasaras laikā būtu panākuši, ka atkritumi tiek aizvākti un teritorija ir tīra," pauda Koļegova.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests

Vērtējot iedzīvotāju apziņošanas kārtību pēc ugunsgrēka, Koļegova pauda, ka iestāžu reakcijas ir bijušas ļoti savlaicīgas. Izvērtējot situāciju degšanas laikā, dienesti aicināja iedzīvotājus netuvoties ugunsgrēkam un turēt ciet logus. Vērojot dūmu mākoni un gaisa kvalitāti monitoringa stacijās, tika secināts, ka lielas, būtiskas un paliekošas iedarbības nav. Arī ietekme uz gruntsūdeņiem ir sagaidāma ilgstošā laika periodā, proti, paies laiks kamēr piesārņotie ūdeņi izfiltrēsies cauri gruntij. Šobrīd gruntsūdeņi varētu arī nebūt skarti, teica VVD vadītāja.

Viņa arī apliecināja, ka šobrīd VVD nav zināma neviena līdzīga apjoma nelegāla atkritumu glabātuve. Visos gadījumos, kad ziņots par nelegālām izgāztuvēm, apjomi esot niecīgi.

Kā ziņots, uzņēmums SIA "Prima M", kura apsaimniekotajā teritorijā Jūrmalā, Slokas apkaimē, izcēlās paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks, noraidījis VVD pausto informāciju, ka teritorijā varētu būt atradušies arī bīstamie atkritumi. "Nevar būt nekādas runas, ka šajā teritorijā atradušies jebkāda veida bīstamie atkritumi. Šajā teritorijā atradās tikai un vienīgi otrreizējai pārstrādei derīgi materiāli - polimēri un citas derīgas izejvielas," aģentūrai LETA teica "Prima M" valdes locekle Lūcija Uzkliņģe.

Ugunsgrēka izcelšanās iemesli tiks skaidroti izmeklēšanā. Valsts policija par notikušo sākusi kriminālprocesu.

Plānots, ka valdība šodien varētu lemt par 700 000 eiro piešķiršanu ugunsgrēkā cietušās Jūrmalas atkritumu glabāšanas vietas sakārtošanai un saistītajiem darbiem. Vēlāk šo naudu paredzēts piedzīt no atbildīgajiem īpašniekiem. Uzņēmums "Prima M" ir atteicies attīrīt šo teritoriju, jo tam nav nepieciešamās naudas, aģentūrai LETA iepriekš apliecināja uzņēmumā.