Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

MĒSLOJAM UZ NEBĒDU: Jūras krasts pārvēršas par miskasti

© Kristine Garklava

LNT raidījuma ”900 sekundes” ziņu moderatore Kristine Garklava facebook dalījusies savās pārdomās pēc pastaigas gar jūras krastu. Redzētais viņu neiepriecina - krasts esot pārvērsts par izgāztuvi. Arī ieraksta komentētāji piekrīt - cilvēki mēslo uz nebēdu.

"Varbūt dažkārt škiet- ai, tas taču tikai viens mazs maisiņš. Un gan jau citiem nebūs maisiņa. Jūra - mūsu zelts un bagātība visos laikos. Esmu jau mazliet pieradusi pie visādiem draņķiem, ko var atrast jūras krastā pēc lieliem vējiem un, diemžēl, arī cilvēku apciemojuma. Gāju kādu dienu gar krastu Kolkas pusē un starp koku zariem, kas noliekušies pār krasta līniju pamanīju neskaitāmu maisiņu daudzumu.

Kristine Garklava

Tie bija tik krāsaini un daudz, ka sākotnēji domāju- varbūt kāda organizācija, piemēram, homo ecos: vai Pasaules Dabas Fonds rīko kādu māksliniecisku akciju, lai paspilgtinātu realitāti jūrā, bet tad sapratu, ka tā ir pati realitāte. Atcerējos par vali, kas mira Norvēģijas krastos un pēc tam tā kuņģī atrada 30 plastikāta maisiņus.

Starp mūsu Latvijā izskalotajiem/atstātajiem maisiņiem atradu arī mirušu roņu mazuli. Dabas kontrasti. Zinātnieki aprēķinājuši, ka jau 2050.gadā maisiņu ūdeņos būs vairāk kā zivju. Arī man "gadās" pa plastikāta maisiņam, bet redzētais un pieredzētais ir ieviesis daudz lielāku stingrību ikdienā.
Kad vakarā lūkojamies saulrietā..jūra šķiet tik tīra un robežas tālas, bezgalīgas. Bet tai ir robežas. Arī ekosistēmas izturības robežas," raksta Kristine Garklava.

Kristine Garklava