Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

"Baltic Agro" Saldus servisa centrs gatavs jaunās ražas pieņemšanai

DARBAM GATAVS. Egils Kļava un Gundega Ezerlīce-Zalkovska uzsver, ka ražas laikā galvenais ir nodrošināt ātru un efektīvu graudu pieņemšanu, lai nekavētu zemniekus turpināt kulšanas darbus © Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Gatavojoties jaunās graudu ražas pieņemšanai, Baltic Agro Saldus servisa centrā, ko daudzi vēl atpazīst ar nosaukumu Saldus labība, veic priekšdarbus, lai ražas laikā nodrošinātu ritmisku graudu pieņemšanu. Vairāk stāsta Saldus servisa centra vadītājs Egils Kļava (E.K.) un produktu menedžere Gundega EzerlīceZalkovska (G.E.).

- Kopš 2015. gada Saldus labība ir integrēta sabiedrībā Baltic Agro, kas ir viens no Latvijas vadošajiem uzņēmumiem, kas tirgū piedāvā plašu produktu un pakalpojumu klāstu, tostarp minerālmēslus, augu aizsardzības līdzekļus, graudaugu sēklu, lopbarību, kā arī konsultācijas augkopībā un lopkopībā. Vai integrēšanās vienā no lielākajiem nozares uzņēmumiem ir pluss vai mīnuss?

E. K.: - Iekļaušanās liela uzņēmuma sastāvā nenoliedzami ir vērtējama pozitīvi, jo tagad saviem klientiem varam piedāvāt plašāku pakalpojumu paketi. Faktiski mēs piedāvājam visu, kas nepieciešams zemniekiem - gan tiem, kuri apstrādā simtus un tūkstošus hektāru, gan tiem, kuri mīl rušināties savā piemājas dārziņā.

G. E.: -Tas pats attiecas uz lopbarību - piedāvājam dzīvnieku barību: cūkām, liellopiem, aitām, trušiem, zirgiem, vistām, cāļiem, jaunputniem un zivīm. Faktiski bijušā uzņēmuma Saldus labība lielākais pienesums Baltic Agro lielajā saimē ir tieši lopbarības ražošana un tā piedāvājuma daudzveidība. Klients, konsultējoties ar dzīvnieku barības ēdināšanas speciālistu, var rast sev izdevīgāko barības variantu, kuru pēc viņa ganāmpulkam atbilstošas receptūras mēs saražojam un piegādājam klientam. Kā vienu no jaunumiem, ko šobrīd piedāvājam slaucamo govju barošanai, ir specializētā barība, kas pievilina govis doties uz slaukšanas iekārtām - robotiem. Šīs specifiskās barības ražošanas un izmantošanas līderi ir somi, kuri savās laboratorijās ir pārbaudījuši arī Saldū ražoto produktu un atzinīgi to novērtējuši.

Var teikt, ka Saldus servisa centrs ir Baltic Agro atbalsta punkts Kurzemes pusē un sniedz tādus pašus pakalpojumus un tikpat augstā kvalitātē, kā citas Baltic Agro struktūrvienības visā Latvijā.

- Jūs pieminējāt, ka piedāvājat produktus un pakalpojumus dažāda ranga zemniekiem - sākot ar diletantiem mazdārziņā, beidzot ar profesionāļiem lielsaimniekiem. Kā nodrošināt pakalpojumu pieejamību tik plašam lokam?

E. K.: - Sadarbībai ar lielu platību apsaimniekotājiem Baltic Agro Saldus servisa centrs piedāvā reģionālo menedžeru konsultantu pakalpojumus, kuru skaits šajā gadā būtiski pieaudzis. Tie ir cilvēki, kuri atkarībā no vajadzības organizē gan minerālmēslu piegādes, gan sniedz konsultācijas par augu aizsardzību un audzēšanu tieši uz lauka, gan seko līdzi dokumentācijai līdz pat jaunās ražas nodošanai un apmaksas saņemšanai. Baltic Agro menedžeri konsultanti ir labi sagatavoti un turpina savu izglītošanos gan uzņēmuma ietvaros rīkotajos semināros un konferencēs, gan piedalās valsts un starptautiska mēroga pasākumos, lai būtu pietiekami zinoši un sagatavoti risināt vissarežģītākos jautājumus, ar ko saskārušies zemkopji.

G. E.: - Savukārt cilvēkiem, kuri ar lauksaimniecību nodarbojas nelielos apmēros, vienmēr pieejams plašs preču sortiments septiņās mazumtirdzniecības vietās - veikalos Viss lauksaimniekiem Saldū, Tukumā, Gulbenē, Stendē, Kuldīgā, Grobiņā, Ventspilī, kuros piedāvājam dzīvnieku barību un izejvielas, piedevas, minerālpiedevas, gan augu sēklas, minerālmēslus un augu aizsardzības līdzekļus. Katrs klients var izvēlēties sev nepieciešamo preci. Veikalos ir arī citas lauksaimniecībai nepieciešamās preces. Faktiski piedāvātais sortiments pilnā mērā attaisno veikalu nosaukumu: Viss lauksaimniekiem. Klients var saņemt konsultācijas par ēdināšanu un saimniekošanas ekonomiskumu. Ļoti aktīvi mēs darbojamies arī Vidzemes pusē, kurā mums strādā tirdzniecības menedžeris, kuram produktu portfelis arīdzan ir ļoti pievilcīgs.

- Bijušās Saldus labības graudu pieņemšanas komplekss būvēts pirms 12 gadiem. Vai šobrīd tas atbilst mūsdienīgam graudu pieņemšanas punkta statusam un vai tā kapacitāte ir pietiekama?

E. K.: - Pirmos piecus gadus pēc kompleksa būvniecības varējām nodrošināt ritmisku graudu pieņemšanu arī kulšanas pīķa laikā. Pēdējos gados kopējais graudu apjoms Latvijā pieaug - palielinās gan sējumu platības, gan ražas. Vienlaikus savu iespaidu atstāj graudu novākšanas tehnikas modernizācija un jaudas - zemnieki īsā laika sprīdī spēj novākt lielas platības, kas nozīmē, ka pīķis veidojas arī graudu pieņemšanas vietās. Mēs apzināmies, ka zemniekiem ražas laikā no svara ir katra stunda un katra tehnikas vienība, tāpēc šovasar esam veikuši priekšdarbus, kas dos iespēju ražu pieņemt ātri, neaizkavējot tehniku, ar ko tie atvesti līdz pieņemšanas punktam. Esam sagatavojušies arī darbam visai ekstremālos apstākļos - izbūvēts asfaltēts graudu īslaicīgās uzglabāšanas laukums. Tas mums dos iespēju ātri atbrīvot tehniku - savukārt no laukuma bunkuros pārbērsim brīvākos brīžos.

Šobrīd norit pēdējie telpu, iekārtu un glabātavu remontdarbi, tīrīšana un mazgāšana, lai, pirmajam kombainam dodoties uz lauka, mēs būtu pilnībā sagatavojušies graudu pieņemšanai.

- Kulšanas sezona vēl nav sākusies, taču jums kā speciālistiem noteikti ir savas prognozes. Kāda šogad solās būt graudu raža?

E. K.: - Kā mēs zinām, ražu ietekmē laika apstākļi, un, kāda būs raža, precīzi varēs pateikt tikai pēc kulšanas beigām. Varu raksturot tikai šā brīža situāciju: vēsajā pavasarī augi ir norūdījušies un labi saņēmušies. Šobrīd lielākajā daļā graudaugiem attīstīties un nobriest netraucē nedz pārlieku liels sausums, nedz lietavas. Uz lauka izskatās, ka raža tiešām būs laba apjoma ziņā. Taču kvalitāti var ietekmēt saules trūkums - jūlijā graudos veidojas lipeklis, kam nepieciešama arī saulīte, un, tā kā šogad jūlijā ir maz saulainu dienu, lipekļa saturs varētu būt visai zems. Taču, kāds izvērtīsies kulšanas laiks, kā tas ietekmēs graudu nobriešanu un novākšanu, šobrīd pateikt nav iespējams. Cerēsim, ka Latvijas zemniekiem šis būs ļoti veiksmīgs gads.