Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Sola aizvākt 178 tonnas atkritumu no izgāztuves Ozolnieku pusē

© Ādolfs Mārtiņš Krauklis, F64 Photo Agency

Pēc kriminālprocesa ierosināšanas, uzņēmums SIA "Metarex" sola aizvākt 178 tonnas bīstamo atkritumu no nelegālās izgāztuves Ozolnieku novada "Stigmās", sacīja Valsts vides dienesta (VVD) sabiedrisko attiecību speciāliste Maruta Bukleviča.

Viņa skaidroja, ka uzņēmums VVD iesniedzis pasākumu plānu bīstamo atkritumu izvākšanai no teritorijas. Šobrīd teritorijā ir veikta telpu norobežošana un noslēgšana, lai ierobežotu nepiederošu personu piekļuvi, kā arī uzstādītas brīdinājuma zīmes. Tāpat komersants līdz 1.septembrim objektā plāno ierīkot signalizāciju.

Uzņēmums bīstamo atkritumu aizvākšanā plāno iesaistīt SIA "RV Eko", kam būs jāveic atkritumu inventarizācija, sapakošana, noliktavu sakārtošana, analīžu veikšana atkritumu bīstamības noteikšanai un iespējamo pārstrādes veidu noteikšana.

Komersants dienestam atzinis, ka ir zinājis par dažāda veida atkritumu atrašanos īpašumā, bet viņa rīcībā nav bijusi informācija par to bīstamību.

SIA "Metarex" pārstāvis solījis VVD Jelgavas Reģionālo vides pārvaldi (RVP) ik mēnesi informēt par paveiktajiem teritorijas sakārtošanas darbiem.

Ādolfs Mārtiņš Krauklis, F64 Photo Agency

Bukleviča norādīja, ka teritorijas sakārtošanas gala termiņš tiks noteikts, izvērtējot bīstamo atkritumu izvešanas tempu, kā arī SIA "Metarex" un SIA "RV Eko" spēju sadarboties.

Kā ziņots, policija ir ierosinājusi kriminālprocesu par iespējamiem pārkāpumiem atkritumu apsaimniekošanā Ozolnieku novada "Stigmās", aģentūru LETA informēja Valsts policijas (VP) Zemgales reģiona pārvaldes pārstāve Diāna Briede.

Pamatojoties uz iesniegumu, kas saņemts no Valsts vides dienesta (VVD), kriminālprocess ierosināts pēc Krimināllikuma (KL) 99.panta 2.daļas - par atkritumu apsaimniekošanas noteikumu pārkāpšanu, ja ar to radīts būtisks kaitējums dabas videi, cilvēku veselībai, mantiskajām vai saimnieciskajām interesēm. Par šādu pārkāpumu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Jau vēstīts, ka Ozolnieku novada nelegālajā bīstamo atkritumu izgāztuvē tiek uzglabātas aptuveni 178 tonnas dažādu eļļu, to filtri un krāsvielas aģentūrai LETA sacīja VVD sabiedrisko attiecību speciāliste Maruta Bukleviča.

"Jelgavas RVP šī gada 11.maijā nosūtīja vēstuli Ozolnieku novada domei ar lūgumu sniegt atbalstu - ieteikumus, priekšlikumus problēmas risināšanai, lai neapdraudētu cilvēku, dzīvnieku dzīvību un veselību. 2017.gada 3.jūlijā pēc Jelgavas RVP pārstāvju ierosinājuma notika tikšanās ar Ozolnieku domes vadību, kurā tika lūgts pašvaldībai iesaistīties situācijas risināšanā," sacīja Bukleviča.

SIA "Metarex" nav izsniegta atļauja darbībām ar bīstamiem atkritumiem. "Komersants tos saņēma mantojumā no uzņēmuma SIA "Artava", kam savukārt bija šāda atļauja, un iepriekš darbojās tajā pašā teritorijā," norādīja Bukleviča.

Viņa uzsvēra, ka bīstamās vielas atrodas noliktavu telpās un tūlītēju, tiešu kaitējumu videi nodarīt nevar.