Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

ĀRPRĀTS. Gaidot tiesu par bērnu sišanu, dzemdē astoto

© Ilustratīva bilde

Daugavpils vecākiem, kuri vardarbīgi un cietsirdīgi izturējās pret saviem bērniem, jau pēc krimināllietas ierosināšanas piedzimis vēl viens mazulis. Visi bērni vecākiem ir atņemti – septiņi pašlaik dzīvo bērnunamā, bet mazākais – audžuģimenē.

Daugavpils tiesa līdz septembrim atlikusi krimināllietas skatīšanu, kur vecāki Nataļja K. un Jurijs K. apsūdzēti par bērnu sišanu. Lietas skatīšana atlikta, jo viens no apsūdzētajiem ir ievietots slimnīcā. Iespējams, tā ir māte, jo viņai jau iepriekš bijušas veselības problēmas. Tiesas sēde pārcelta ne vienu vien reizi, uz iepriekšējo abi apsūdzētie vispār neieradās, un tiesa nolēma piemērot piespiedu atvešanu. Abu vecāku cietsirdība pret bērniem, no kuriem vecākajam pašlaik ir tikai desmit gadu, nav vārdos aprakstāma. Prokuratūras apkopotie pierādījumi liecina, ka vecāki pret saviem sešiem mazgadīgajiem bērniem - kopumā ģimenē ir astoņi bērni - izturējās cietsirdīgi un vardarbīgi, mazgadīgajiem nodarot fiziskas un psihiskas ciešanas. 2015. gada nogalē bērnu māte bērnam liedza ēdienu un dzērienu, bet, kad mazgadīgais, būdams izsalcis, bez atļaujas paņēma un noslēpa piena pudelīti un krūzi ķīseļa, viņa visu pārējo bērnu klātbūtnē sāka mazuli lamāt un ar metāla kruķi vairākas reizes iesita, nodarot smagus miesas bojājumus. Turpinot darbības, kas bija vērstas uz bērna mocīšanu, apsūdzētā tīši salauza cietušajam kāju. Bērnam nodarītie miesas bojājumi tika slēpti. Bērnu tēvs bija vardarbīgs pret katru no bērniem, sitot ar koka nūju pa ķermeni. Bērnu māte vīra darbības nepārtrauca. Vecākus tiesā pēc vairākiem Krimināllikuma pantiem.

Noziegums atklājās 2016. gada janvārī, kad viens no bērniem, kurš bija guvis smagas traumas, nonāca slimnīcā. Kopš tā brīža vecākiem arī noteikts aizliegums tuvoties bērniem.

Daugavpils bāriņtiesas priekšsēdētājas vietniece Elita Praņevska Neatkarīgajai apstiprināja, ka bērni pie vardarbīgajiem vecākiem vairs neatrodas, uzreiz pēc notikušā ar bāriņtiesas vadītājas vienpersonisku lēmumu bērni no ģimenes tika izņemti. Tiesā celta arī prasība par aizgādības tiesību pārtraukšanu pār visiem bērniem, kā arī vēlāk - atņemšanu. Pašlaik septiņi bērni atrodas sociālās aprūpes centrā, bet jaunākais, kas dzimis jau pēc kriminālprocesa uzsākšanas pret abiem vecākiem, audžuģimenē. Tiesa nolēma aizgādības tiesības vecākiem atņemt, tāpēc faktiski visi šo vecāku bērni ir juridiski brīvi. «Atpakaļceļa pie vecākiem šiem bērniņiem vairs nav, mēs pašlaik meklējam bērniem audžuģimenes vai adoptētājus, un, ja Latvijā nebūs nevienas ģimenes, kas varētu uzņemties rūpes par šiem bērniem, lūgsim Labklājības ministriju dot atļauju ārzemju adopcijas kārtošanai, jo bērni ir pelnījuši augt labā ģimenē,» saka E. Praņevska. Viņa apstiprina, ka ģimene bāriņtiesas redzeslokā bijusi jau kopš 2010. gada, jo bijušas dažādas, galvenokārt - veselības, problēmas. Situācija sarežģījās, un 2013. gadā bāriņtiesa pārtrauca aprūpes tiesības vecākiem, jo tika konstatēta arī ļaunprātīga alkohola lietošana. Taču sociālais dienests strādāja ar ģimeni, un situācija uzlabojās, tāpēc tika nolemts bērnus ģimenei atdot. «Nebija nekādu pazīmju, ka var notikt tāda vardarbība..» saka bāriņtiesas speciāliste. Neatkarīgās rīcībā ir informācija, ka smagā vardarbība pret bērniem varētu būt saistīta ar vecāku veselības traucējumiem un situācijas pasliktināšanos.