Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Zemkopības ministrs: Vietām Latgalē labība joprojām ir zem ūdens

© Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Divu nedēļu ilgais lietus Latgales reģionā darījis savu un situācija ar applūdušajām lauksaimniecības zemēm nav uzlabojusies, LNT raidījumam “900 sekundes” pauž zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Ministrs norāda, ka daudzviet situācija nav uzlabojusies vai mainījusies - atsevišķās vietās labība joprojām ir zem ūdens. Turpina palielināties iesniegumu skaits par valsts atbalstu zemniekiem. Līdz ceturtdienas plkst. 17.00 kopējā platība par kuru zemnieki lūdz kompensēt plūdu nodarītos zaudējumus sasniedza aptuveni 38 500 hektārus. Netiek plānots kompensēt 100% plānoto peļņu, bet tiks veikti aprēķini par katras graudu kultūras vidējo ieguldījumu izmaksām.

Ministrija jau ar lauksaimniekiem ir runājusi par iespēju lauksaimniecības zemes apdrošināt, taču pieredze rāda, ka sadarbība starp lauksaimniekiem un apdrošinātājiem nav veiksmīga. Apdrošinātāji šādās situācijās meklē iemeslus, lai samazinātu vai neizmaksātu vispār solīto apdrošināšanas naudu gadījumos, kad laika apstākļi ietekmējuši lauksaimniecības zemes.