Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Ūdens līmenis Gaujā paaugstinājies par vairāk nekā diviem metriem

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Latvijas upēs pārsvarā turpinās ūdens līmeņa pazemināšanās, un vairs tikai vietām, tostarp Gaujā, ūdens vēl nedaudz kāpj, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Kopš augusta vidus ūdens līmenis Gaujā pie Valmieras cēlies par 2,55 metriem, pie Siguldas - par 2,25 metriem. Salīdzinot ar pēdējiem lielajiem pavasara paliem, kas bija 2010. un 2013.gadā, pašreizējais ūdens līmenis Gaujā ir vismaz divus metrus zem palu augstākās atzīmes.

Gaujas augštecē ūdens līmenis pēdējās dienās jau pazeminājies par pusmetru, Gaujas pietekās ūdens līmenis krities vēl straujāk.

Ļoti augsts ūdens līmenis saglabājas Lubāna ezerā un Aiviekstes augštecē, pie Lubānas pilsētas ūdens līmenis pēdējā diennaktī cēlies vēl par trim centimetriem, tas tikai par 64 centimetriem atpaliek no 2013.gada palu maksimālās atzīmes.

Rekordaugsts ūdens līmenis joprojām ir Dubnas upē, tai iztekot no Luknas ezera Višķu pagastā, Daugavpils novadā. Šajā vietā ūdens līmenis saglabājas septiņus centimetrus virs 2013.gada lielo palu maksimuma.

Savukārt Dubnas lejtecē, tāpat kā citviet Latgalē, turpinās ūdens atkāpšanās.

Ūdens līmeņa pazemināšanās vēl nav sākusies Misā, arī citviet Lielupes baseinā ūdens līmenis ir augsts, bet galvenokārt lēni pazeminās.

Kurzemes upēs ūdens līmenis krītas, vienīgi Irbē ūdens līmeņa pazemināšanās nav sākusies.

Turpinoties beznokrišņu periodam, tuvāko nedēļu laikā ūdens līmenis Latvijas upēs atgriezīsies normas robežās. Ļoti augsts ūdens līmenis saglabāsies Lubāna ezerā un no tā iztekošajā Aiviekstē.

Ūdens temperatūra upēs, ezeros un jūrā caurmērā ir +12..+14 grādu.