Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Atklājiet un iepazīstiet Daugavpils daudzveidību!

© Foto: Māris GRUNSKIS

Daugavpils vairāk nekā 700 gadu senā vēsture, dažādu tautu un reliģiju daudzveidība atspoguļojas tās kultūrā, tradīcijās, sakrālajā un kultūrvēsturiskajā mantojumā, kas ietver pilsētbūvniecības, arhitektūras, mākslas, industriālos un vēstures pieminekļus un kopā ar apkārtējo ainavisko vidi veido tūristiem pievilcīgu ceļojuma galamērķi.

Daugavpils ir pasaulslavenā mākslinieka Marka Rotko dzimtene, un te apmeklētājus gaida mūsdienu laikmetīgās mākslas oāze - Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs (Mihaila iela 3), kas mājvietu radis Daugavpils cietoksnī.

Daugavpils cietoksnis vairāk nekā pirms 200 gadiem spēja atvairīt Napoleona armijas uzbrukumu un franču armijai parādīt savu varenību. Šodien cietoksnis ir pilsēta pilsētā (platība 150 ha), kurā aplūkojamas dažādas fortifikācijas būves, senās ēkas un lielgabali, un vides objekti. Šovasar cietoksnī mājvietu radis jauns vides objekts - lielformāta interaktīvā skulptūra Spoku zirgs (atrodas starp namiem Nikolaja ielā 7 un Nikolaja ielā 9). Atceroties vairāk nekā 100 gadu senus notikumus, kad Daugavpili un tās apkārtni šķērsoja I pasaules kara frontes līnija un norisinājās sīvas kaujas, cietoksnī atvērta I pasaules karam veltīta ekspozīcija (Hospitāļa iela 1).

Daugavpils Baznīcu kalnā cilvēkus sveicina četru tradicionālo reliģisko konfesiju: katoļu, luterāņu, vecticībnieku un pareizticīgo dievnami. Daugavpils Mārtiņa Lutera katedrālē (18. novembra iela 66) šogad ir ierīkota skatu platforma, kas atrodas dievnama tornī, aptuveni 40 m augstumā. No tās paveras skats uz Baznīcu kalna dievnamiem un arī Daugavas apkārtni. Dievnamā ir unikāla iespēja gan dienā, gan nakts laikā aplūkot armēņu mākslinieka Mihaila Sagojana monumentālo gleznu Ābols.

Daugavpils sinagoga un muzejs Ebreji Daugavpilī un Latgalē (Cietokšņa iela 38) aicina atcerēties vēstures lappuses, kad pirms II pasaules kara pilsētā bija 40 sinagogu un lūgšanas namu.

Daugavpils cietoksnis vairāk nekā pirms 200 gadiem spēja atvairīt Napoleona armijas uzbrukumu un franču armijai parādīt savu varenību. Šodien cietoksnis ir pilsēta pilsētā, kurā aplūkojamas dažādas fortifikācijas būves, senās ēkas un lielgabali un vides objekti. / Foto: Māris GRUNSKIS

Daugavpils skrošu rūpnīca (Varšavas iela 28) ir vecākā munīcijas ražošanas rūpnīca Ziemeļeiropā. Tajā atrodas Eiropā vienīgais strādājošais svina liešanas tornis. Te piedāvā apskatīt vēsturisko ekspozīciju, skrošu liešanas cehu, uzkāpt unikālajā 37 m augstajā tornī, no kura paveras skats uz Baznīcu kalnu, pilsētas vēsturisko centru un tālumā esošajiem cietokšņa vaļņiem.

Pašā Daugavpils centrā atrodas Vienības nams, kuram šā gada decembrī apritēs apaļi 80. Tā lielāko daļu aizņem Daugavpils teātris, kas ir Latvijā vecākais profesionālais teātris, kas izrādes iestudē latviski, krieviski un latgaliski. Ēkā darbojas arī Latviešu kultūras centrs, kurā atrodas Vienības nama koncertzāle, kas skatītājus pulcē uz festivāliem un koncertiem.

Vienības namā izvietojies arī Baltijā vienīgais digitalizētais Šmakovkas muzejs, kurš stāsta par senu stipro alkoholisko dzērienu - šmakovku, kas ir Latgales kulinārais mantojums. Apmeklējot muzeju, ir iespēja ne vien interaktīvi izzināt stāstu par latgaliešu šmakovku un Latgales vēsturi, bet arī uz vietas nogaršot šo dzērienu.

Latgales zoodārza (Vienības iela 27) ekspozīcijā un laboratorijā dzīvo dažādi eksotiskie dzīvnieki, pērtiķi, žņaudzējčūskas, krokodili, bruņrupuči, iguānas, skorpioni u. c. tropu mežu un Latvijas ainavu iemītnieki.

Pavisam nesen durvis vērusi spoguļistaba - mākslas telpa Emma Art (Ģimnāzijas iela 34/36 - 1c), kurā ir iespēja nolūkoties interesantā spoguļu stikla, gaismas u. c. materiālu saspēlē, kas iluzori liek justies kā pasakā.

Daugavpils ir ērta pilsēta ģimenes atpūtai, darījumu ceļojumiem. Te piedāvā labas kvalitātes naktsmītnes un garšīgu no vietējiem produktiem pagatavotu maltīti, kuru atzinīgi novērtē pat gardēži. Atbrauciet, sajūtiet, izbaudiet Daugavpils daudzveidību!

***

Daugavpils Tūrisma informācijas centrs

• Rīgas iela 22a (Vienības nams, ieeja no Ģimnāzijas ielas), Daugavpils,

• +371 65422818, +371 26444810, turisms@daugavpils.lv, www.visitdaugavpils.lv

• www. facebook.com/Daugavpils.Travel

• www.instagram.com/daugavpils.travel/

• www.twitter.com/daugavpilstic

• www.draugiem.lv/daugavpils.travel

• YouTube: Daugavpils Travel