Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Paskaties, kādi tad pēc labiekārtošanas izskatīsies Ķemeri

© Publicitātes foto

Jūrmalas pilsētas pašvaldības rīkotajā starptautiskajā arhitektūras metu konkursā Ķemeru dabas tūrisma centra vīzijas un meža parka labiekārtojuma ieceres izstrādei noteikti uzvarētāji.

Pirmā vieta piešķirta SIA “Lauder Architekts”, otrā - apvienotajam SIA “Outofbox”, SIA “Landshape”, SIA “H2E” un SIA “IE.LA” piedāvājumam, savukārt par trešo labāko atzīts SIA “BB Studija”, Arhitektu firmas “KUBS” SIA un SIA “Labie koki” veikums. Kopumā metu konkursā tika saņemti 11 pieteikumi.

Konkursa “Daudzfunkcionāla dabas tūrisma centra vīzija un meža parka labiekārtojuma iecere Ķemeros” metiem bija jāietver arhitektoniskie un funkcionālie dabas tūrisma centra risinājumi un teritorijas kopējā ģenerālplāna attīstības priekšlikumi mežaparka ainavas izveidei un labiekārtojumam ar izziņas, izklaides, aktīvās un pasīvās atpūtas infrastruktūras elementiem.

Iesniegtos metus vērtēja starptautiska žūrija - vietējie un starptautiskie eksperti, projektētāji, arhitekti un Jūrmalas pašvaldības speciālisti. Metu konkursa kopējais godalgu fonds ir 30 000 eiro, pirmā godalga ir 15 000 eiro, otrā un trešā attiecīgi deviņi un seši tūkstoši eiro. Uzvarētāja metu paredzēts izmantot par pamatu turpmākai būvprojekta izstrādei.

“Interese par konkursu un piedāvājumu daudzums liecina, ka pats objekts un tēma dalībniekiem ir interesanta, vienlaikus jāatzīmē, ka uzdevums bija visai komplicēts. Konkursa piedāvājumu vērtēšanas laikā žūrija atzinīgi novērtēja priekšlikumus par iekšpagalma veidošanu dabas tūrisma centrā, uzrunāja idejas pilsētvides sakārtošanai starp centra teritoriju, ūdenstorni un bijušo poliklīnikas ēku, kā arī priekšlikumi dabas centra teritorijas sasaistei ar mežaparku - piemēram, gaisa takas izveidošana vai vertikāla akcenta - skatu torņa - ierīkošana,” saka Jūrmalas pilsētas domes izpilddirektors Edgars Stobovs.

“Uzvarētāja piedāvājums noteikti ir vispamatīgākais un situācijai dabā atbilstošākais darbs. Izdarīts pārsteidzoši liels darba apjoms, un tas paveikts pārliecinoši profesionāli. Ēkas semantika, vienkāršība, racionāla funkcija, elastīgas pārveides iespējas - šādi īsumā varētu raksturot pirmo godalgoto piedāvājumu. Rūpīgā izpēte, situācijas analīze un savāktie materiāli nav palikuši formālas informācijas līmenī, bet gan palīdzējuši darba autoriem izēlēties veiksmīgāko un pārdomātāko ēkas novietni, loģisku autostāvvietu risinājumu un neuzbāzīgu, bet korektu savienojumu ar parka daļu, kurā paredzētas aktivitātes, ņemot vērā dabas lieguma nosacījumus. Ēkas apjoms ir korekts, ar pārdomātu apdares materiālu un izsvērtu stikloto daļu lietojumu. Tāpat pozitīvi vērtējama ēkas plānojuma konstruktīvā izveide, kas ļauj pēc nepieciešamības mainīt ēkas platību,” uzvarētāja darbu vērtē metu konkursa komisijas priekšsēdētāja Vita Zvejniece.

Nākamais solis pēc metu konkursa noslēguma ir būvprojekta izstrāde, kas plānota 2018.gadā, savukārt 2019.gadā plānots sākt objekta būvniecību.

Daudzfunkcionāla dabas tūrisma centra izveide ir daļa no Jūrmalas pašvaldības Ķemeru attīstības vīzijas iecerēm, kas paredz kurortoloģijas atdzimšanu, dabas un kultūras tūrisma attīstību, sakārtojot infrastruktūru, atjaunojot kultūrvēsturisko mantojumu un saglabājot unikālās Ķemeru dabas vērtības. Jaunais centrs Ķemeros iecerēts kā unikāls Jūrmalas “enkurobjekts” - interaktīvs, izglītojošs dabas tūrisma objekts, kura īstenošana palīdzēs revitalizēt degradēto teritoriju un veicināt uzņēmējdarbības vides attīstību, sekmēs nodarbinātību un tūrisma plūsmas pieaugumu Jūrmalā. Centra satura izstrādei Jūrmalas pašvaldība ir piesaistījusi Latvijas Universitātes ekspertus.

Tuvākajos gados Jūrmalas pašvaldība plāno sakārtot parka teritoriju un kultūrvēsturiskos objektus, celiņus, apgaismojumu, parka arhitektūru un labiekārtojuma elementus. 2019. gadā plānots sākt Ķemeru ūdenstorņa atjaunošanu - tur būs tūrisma informācijas punkts, pastāvīgā galerija, kas iepazīstinās ar Ķemeru kūrorta vēsturi, mainīgā ekspozīcija un divas skatu platformas. Projektus Ķemeru teritorijas attīstībai Jūrmalas pašvaldība plāno īstenot, piesaistot Eiropas Savienības struktūrfondu finansējumu.