Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

"Zemnieku saeima" nelūgs izsludināt ārkārtas stāvokli lauksaimniecībā

© Jānis Vecbrālis/ F64 Photo Agency

"Zemnieku saeima" šodien ārkārtas sēdē nolēma, ka tomēr nelūgs valdību izsludināt ārkārtas situāciju lauksaimniecībā visā Latvijas teritorijā.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja "Zemnieku saeima" priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja-Burmistre, organizācija tomēr pieļauj, ka šo ieceri varētu atkal izvērtēt pavasarī, kad zemniekiem sāksies jaunās sezonas darbi.

"Pēc konsultēšanās ar Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvjiem nolēmām, ka nelūgsim valdību izsludināt lauksaimniecībā ārkārtas stāvokli, jo to var izsludināt tikai uz trim mēnešiem, bet tā kā tagad būs ziema - zemkopjiem tas neko nedos, jo augkopībā nekas nenotiek," skaidroja Dzelzkalēja-Burmistre.

Organizācijas pārstāve norādīja, ka, izsludinot ārkārtas situāciju visā Latvijas teritorijā, lauksaimniekiem būtu vienkāršāk risināt jautājumus ar kreditoriem, kā arī tas ļautu valstij precīzāk aprēķināt klimatisko apstākļu izraisītos kopējos zaudējumus. Tomēr ZM esot apkopojusi datus par visu Latviju un secināts, ka katrs saimnieks var pierādīt, ka viņa saimniecībā bijusi ārkārtas situācija, tāpēc zemniekus aicinās pašiem vērsties ZM un vadīt sarunas ar kreditoriem.

Jānis Vecbrālis/ F64 Photo Agency

"Sarunas noteikti būs smagas, bet "Zemnieku saeimu" ir gatava nodrošināt palīdzību un atbalstu sarunu procesā, un arī ministrija ir atsaucīga gadījumos, kad kreditori negrib sadarboties, tāpēc zemnieki noteikti netiks atstāti vieni," skaidroja Dzelzkalēja-Burmistre.

Tāpat sēdē tika spriest par lauku attīstības plānu stratēģiskajiem projektiem, kurus ceturtdien skatīs Lauksaimnieku konsultatīvā padome. Tika runāts arī par augu aizsardzības līdzekļu lietošanu, jo virkne līdzekļu tiks izslēgti no aprites un bija nepieciešams saprast, kā tas nākotnē varētu ietekmēt zemniekus.