Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Ogres ielejas dabas parkā – Dullā Daukas taka un skatu tornis

SKATU TORŅA izbūve uz Meņģeles un Taurupes pagastu robežas saskan ar populārā stāsta Dullais Dauka galvenā varoņa galveno jautājumu: Kas ir aiz horizonta un vai zeme ir apaļa © Publicitātes foto

Kopš pagājušā gada oktobra dabas parka Ogres ieleja teritorijā Ogres novadā uz Meņģeles un Taurupes pagastu robežas ikvienam interesentam ir publiski pieejams tuvākajā apkaimē vienīgais skatu tornis, no kura paveras skats uz abiem Ogres novada pagastiem, kā arī Ogres upes ieleju.

Skatu torņa izbūve šajā vietā saskan ar populārā stāsta Dullais Dauka galvenā varoņa galveno jautājumu: kas ir aiz horizonta, un vai zeme ir apaļa?

Kāpēc Dullais Dauka? Tāpēc, ka Meņģeles pagastā dzimis un bērnības gaitas pavadījis stāsta par zinātkāro zēnu autors rakstnieks Sudrabu Edžus. Uz Taurupes un Meņģeles pagastu robežas Ogres upes senkrastā atrodas rakstnieka bērnības mājas Zvaniņi, pie kurām ozolu un bērzu birzī tautas dzejnieks Imants Ziedonis ar domubiedriem izveidoja Dullā Daukas taku ar īpašiem akmeņiem, uz viena no kuriem ir uzraksts Dullais Dauka. Nu ir uzcelts ne tikai jauns skatu tornis, bet arī atjaunota Dullā Daukas birzs un taka.

«Izbūvējot skatu torni un atjaunojot Dullā Daukas birzi, esam apliecinājuši savu cieņu mūsu dižgariem. Šī ir lieliska vieta, kur skolēni un arī pieaugušie var braukt ekskursijās no tuviem un tāliem novadiem, jo netālu ir arī nozīmīgas un gana interesantas vietas, ko ir vērts apmeklēt,» saka Taurupes pagasta pārvaldes vadītājs Jānis Stafeckis.

«Sākotnēji neticēju, ka šī iecere tiešām realizēsies, bet tā tika īstenota, pierādot, ka sapņot vajag, jo sapņi tiešām var piepildīties,» neviltotu prieku par paveikto pauž Meņģeles pagasta pārvaldes vadītāja Ieva Jermacāne.

Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Egils Helmanis: «Piesaistot finansējumu no Latvijas Vides aizsardzības fonda, esam akcentējuši laukos esošo skaistumu. Ir jādara viss iespējamais, lai pagastos būtu dzīvība, lai saglabātos skolas, lai cilvēki paliktu. Turpinot iesākto, arī nākamajos gados piesaistīsim investīcijas, kas ļaus attīstīt Ogres upes ieleju. Izveidosim trošu tiltus, tādus, kādi tie bijuši agrāk. Izveidosim dabas takas, skatu platformas, atpūtas vietas gar upi un arī norādes uz objektiem. Esmu pārliecināts, ka tiks sakārtoti vairāki valsts ceļi, arī ceļš no Taurupes līdz Meņģelei, kuram šobrīd vēl nav asfalta seguma, lai ne tikai vietējiem iedzīvotājiem, bet arī tūristiem atvieglotu piekļuvi pagastiem un dotu iespēju baudīt mūsu novada skaisto dabu un izzināt kultūrvēsturiskās vērtības.»

Dabas parka Ogres ieleja dabas aizsardzības plānā izvirzīts ilgtermiņa mērķis - attīstīt tūrisma infrastruktūru, kas bāzēta uz ilgtspējīgu un saudzīgu vietējo dabas, kultūras, vēstures un cilvēkresursu izmantošanu, veicinot teritorijas apmeklētāju aktīvu darbošanos un izglītošanu ar vidi un dabas aizsardzību saistītos jautājumos. Ogres novada pašvaldība ir uzsākusi darbības, kas vērstas tieši uz šī mērķa sasniegšanu. Pirmais lielais solis ir sperts, izbūvējot taku un skatu torni, no kura paveras burvīgi Vidzemes ainavas skati, un ikviens, ja vien to vēlēsies, no skatu torņa augstumiem varēs izjust Dullā Daukas vēlmi redzēt un uzzināt arvien vairāk, atklāt jaunus apvāršņus.