Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Kultūras revolūciju iemieso grausts Salaspils centrā

KULTŪRAS NĀKOTNE. Ja attēlā redzamais grausts kādreiz pārtaps kultūras namā, šī būs vieta lielajai mākslai – koncertiem un viesizrādēm, kam jāpievilina arī Rīgas publika © Ģirts OZOLIŅŠ, F64 Photo Agency

Salaspilī šobrīd tiek izcīnītas vairākas cīņas, kas saistītas ar pašvaldības sapņiem par vētrainu kultūras dzīvi kaut kad nākotnē. Politiskā opozīcija karo ar pozīciju, pašvaldības dome ar būvniekiem, un visu konfliktu centrā atrodas kultūras nams Enerģētiķis. Līdzšinējo rūpju rezultātā tas pārvērties vidi degradējošā un bīstamā objektā. Skats gluži kā pamestā kara pilsētiņā.

Padomju laikos dalījums bija vienkāršs. Viens kultūras nams - Rīgava latviešiem, Enerģētiķis - krieviem. Un līdz pat nesenai pagātnei šī kārtība saglabājās. Abas kultūras iestādes konkurēja savā starpā - par naudu, par māksliniekiem, par visu. Taču līdz ar Enerģētiķa rekonstrukcijas sākumu Salaspils kultūras dzīvei nācies satilpināties zem viena jumta gan tiešā, gan pārnestā nozīmē.

Strīds par 400 tūkstošiem

Divas administrācijas nav nepieciešamas. Liela daļa darbinieku tāpēc atlaista, maza pieņemta atpakaļ un kultūras dzīves vadība uzticēta mēra Raimonda Čudara partijas biedram, Vienotības labākajam dejotājam Valdim Škutānam. Viņš iecelts par jaunizveidotās pašvaldības iestādes Salaspils kultūras nams direktoru. Jaunajai administrācijai zem Rīgavas jumta ir gana komfortabli, savukārt kultūrai vietas nepietiek. V. Škutāns stāsta, ka novadā ir 25 amatiermākslas kolektīvi, un Rīgava visiem ir par mazu. Pūtēji pulcējas uz mēģinājumiem pat domes sēžu zālē. Savukārt lielajai mākslai 300 vietu zālē vispār nav ko darīt. Par dārgu sanāk. Stratēģiskā vīzija ir tāda, ka pēc Enerģētiķa atgriešanās apritē Rīgava pilnībā tiks atvēlēta pašdarbībai, bet jaunā zāle kļūs arī par viesizrāžu un koncertu mājvietu. Tikai viena problēma. 10 mēnešus pēc būvdarbu apturēšanas nevienam nav ne jausmas, kad tos varēs atsākt. Arī apstiprināta būvprojekta nav, toties ir konflikts ar būvniekiem vēl no iepriekšējā objekta - vidusskolas 4. korpusa. Mērs zīmīgi saka - viņš cerot, ka neatrisinātās domstarpības neatstās iespaidu uz jauno projektu, kurā piedalās šī pati firma - Modus būve, un tas liek domāt, ka ietekmēs pilnīgi noteikti. Strīda summa ievērojama - uzņēmums uzskata, ka dome par skolu palikusi parādā pusmiljonu, savukārt dome, ierēķinot kavējumu objekta nodošanā, gatava maksāt tikai 100 tūkstošus. Strīds būs jāizšķir tiesai.

Ģirts Ozoliņš/F64

VAIRĀK KULTŪRAS! Ne tikai pašdarbība, bet arī plašāks kultūras piedāvājums. Tāds ir kultūras direktora Valda Škutāna (pirmajā bildē) un Salaspils mēra Raimonda Čudara plāns. Tam vajadzīgs otrs kultūras nams / Ģirts Ozoliņš/F64

Būvnieki steigā evakuējās

Jau nākamnedēļ domē plānotas sarunas ar Modus būvi par līguma papildināšanu un atgriešanos jaunajā būvobjektā - kultūras namā. Kaut kad. Šobrīd, raugoties Enerģētiķa fasādē, tā vien šķiet, ka labākais, ko ar šo ēku varētu darīt, ir nojaukt pavisam. Jumts daļēji norauts, priekšējā siena sabrucināta, nesošās konstrukcijas visu rudeni un ziemu bijušas pakļautas vējam, ūdenim, salam. Būvobjekta teritorijā izskatās kā pēc sprādziena - būvnieki pametuši visu pusratā un evakuējušies. Kad sākās pārbūvējamās fasādes demontāžas darbi, atklājās, ka nesošajā sienā ir plaisas, un tās vērās vaļā kosmiskā ātrumā - četri milimetri mēnesī. Celtnieki riskēja dabūt sev māju uz galvas. Būvniecības Valsts kontroles birojs darbus apturēja un līdz pat šim brīdim būvlaukumā atrasties ir aizliegts. Līdz visu ekspertīžu, atzinumu, plānu un projektu saskaņošanai birojs nav atļāvis pat apvākt gruvešus un piekopt teritoriju. Loģiski šķistu, ka tādā gadījumā ēku būtu lietderīgi iekonservēt, uzlikt kādu pagaidu jumtu, taču arī tam bija nepieciešams projekts un atkal ekspertīze. Cerībā, ka drīz darbi atsāksies, jumtu rudenī neuzlika. Kas ar uzšķērsto ēku noticis pa ziemu, varēs uzzināt tikai pēc konstrukciju jaunas pārbaudes.

Pamati siltināti tuvredzīgi

Izpilddirektors Mareks Kalniņš tomēr skaidro, ka no nulles šāds objekts maksātu daudz dārgāk - ap 12 miljoni eiro, kā Stopiņos. Enerģētiķī plānots ieguldīt tikai 5 miljonus, un liela daļa no tiem aizies skatuves aprīkojumam, skaņu un gaismas tehnikai. Te gan būs jāpieskaita nauda, kas nepieciešama iepriekš neplānotajai konstrukciju stiprināšanai - ap 300 tūkstošiem eiro. Un nav skaidra arī 2016. gadā drenāžas izbūvē, cokola hidroizolācijā un pamatu siltināšanā ieguldīto 93 000 eiro lietderība. Izpilddirektors apgalvo, ka šie darbi ir izdarīti un nekas laukā netiks ārdīts. Savukārt projektētājs Indulis Vīdušs no firmas Baltex Group - pretējo. Vismaz daļēji nāksies, jo ēkas perimetrs mainās. Pamatu sakārtošana veikta, pirms vēl bija skaidrība, kad notiks visas ēkas renovācija.

Šī esot visu vecu māju problēma. Agrāk būvēja tā - izraka milzu bedri, uzcēla ēku un grāvi tai apkārt aizbēra ar visu, kas būvlaukumā pa rokai. Tā būvēta māja faktiski sēž peļķē un samirkst. Tas bija jālabo. Taču tagad atbilstoši jaunajam projektam kultūras nama ēka kļūs īsāka un platāka. Aizmugurē piebūves tiek demontētas, tātad arī pamatu sakārtošana šai konkrētajā daļā bijusi bezjēdzīga. Domes opozīcija dara savu opozīcijas darbu. Nacionālās apvienības deputāts Jānis Nebars ar kolēģiem grasās vērsties Valsts kontrolē. Lūgs «veikt pārbaudi par Salaspils novada domes amatpersonu rīcību, apzināti vai nolaidīgi veicot savus amata pienākumus saistībā ar kultūras nama Enerģētiķis rekonstrukciju un pieļaujot pašvaldības un nodokļu maksātāju līdzekļu izšķērdēšanu (..)» Mērs Raimonds Čudars tikmēr skaidro, ka pie labākās sirdsapziņas citādi neko nebūtu varējis izdarīt. Plaisas prognozēt nevar.

Kad būvnieki varēs ķerties pie darba, nav zināms. Joprojām nav saskaņotas izmaiņas projektā, un tā esot pašu projektētāju vaina. Tas pa vairākiem lāgiem pārtaisīts, vienā projekta sadaļā siena ir, otrā nav - un tādā garā. Arī piektdien iesniegtajā versijā esot kļūdas. Enerģētiķim pagalam nesokas.